Експерт Дикий прокоментував снарядний голод в Україні / фото скріншот з відео

У країнах Європи наразі намагаються надолужити відсутність запасів озброєння, бо немає чого дати Україні для оборони від російського вторгнення.

Про це військовий і політичний аналітик, ветеран АТО Євген Дикий сказав в ефірі телеканалу "Прямий". Зокрема, він прокоментував заяву представників Франції, що ця країна зможе надавати Україні 3 тисяч снарядів калібру 155 мм щомісяця.

"Це не про щедрість. Це про те, що річна норма французької армії - 7 тисяч снарядів. Не забуваймо, не плутаємо Штати і Європу. У цьому й проблема, що Євросоюз зараз прокинувся, робить, що може, але коли ти прокинувся після 30 років сну у теплій ванні, то ти неготовий", - сказав Дикий.

Відео дня

Також він звернув увагу, що перед новим роком командувач Бельгійської армії порахував, що за мірками війни Росії і України, "у всієї його армії боєкомплекту на 18 годин війни".

"Розумієте, Європа 30 років виключала можливість великої війни, і вони вели себе як ми. Вони утилізували склади. Вони зупинили заводи. Вони не давали замовлень. Вони зараз терміново пробують надолужити і вкладають мільярдні кошти. Але це потребує часу. У них фізично немає чого нам дати. А от гроші, вони можуть нам компенсувати, якщо Штати дадуть. Гроші, а не залізо. На жаль, тільки по той бік Атлантики лежить достатній запас готового заліза, бо американська армія не дала утилізувати старі запаси холодної війни", - сказав Дикий.

Він зазначив, що у Франції зараз у тричі збільшили виробництво снарядів, аби вийти на позначку 3 тисяч снарядів на місяць.

Боєприпаси для України

Як повідомляв УНІАН, держави-члени Євросоюзу на початку минулого року домовилися, що до березня 2024-го спільними зусиллями передадуть українській державі мільйон артилерійських боєприпасів, але восени стало відомо, що до встановленого терміну цієї цілі не вдасться досягнути.

На кінець 2023-го року в Україну було доставлено понад 300 тисяч снарядів для установок наземного базування і 3 тис. 300 ракет з наявних запасів.

Також відповідно до наявних контрактів, наразі було замовлено вироблення ще щонайменше 180 тисяч снарядів для України.

Водночас, у січні 2024 року в ЄС пообіцяли, що 1 млн снарядів буде виготовлено до весни, але точної дати поставки цих снарядів до України не озвучено.

Як писав FT, західні країни відчувають тиск, щоб збільшити поставки в Україну одночасно з нарощуванням власних оборонних арсеналів. При цьому для виготовлення достатньої для потреб українських військоивх кількості снарядів Заходу знадобиться два роки. 

Вас також можуть зацікавити новини: