Німеччина не проти передачі танків Leopard Україні іншими країнами / фото wikipedia.org

Німеччина не блокуватиме можливість відправлення іншими країнами-членами Євросоюзу танків Leopard 2 в Україну.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив віце-президент Європейського парламенту, високий представник ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель на брифінгу за підсумками засідання Ради ЄС на рівні міністрів закордонних справ країн-членів.

Високий представник ЄС навів слова міністра закордонних справ Німеччини Анналени Бербок, що "Німеччина не перешкоджає іншим країнам робити це".

Відео дня

"Інші країни, які бажають експортувати танки Leopard, можуть це робити. Німеччина не блокує експорт танків Leopard", - зазначив Боррель.

За його словами, сьогодні на Раді ЄС відбувся обмін думками з цього приводу, але координаційна робота відбувається в рамках засідань Контактної групи з питань оборони України (так званий "Рамштайн").

Боррель сказав, що тема танків важлива, але треба зважати на усі зобов'язання, озвучені на крайній зустрічі "Рамштайн" з метою підвищення воєнної підтримки України за допомогою багатьох інших засобів.

"Те, що я почув після усіх обговорень, схоже, що Німеччина не збирається забороняти експорт цього озброєння (танків - УНІАН), якщо деякі країни-члени ЄС, які мають їх, бажатимуть відправити (в Україну)", - додав глава європейської дипломатії.

Передача танків Leopard Україні: подробиці

20 січня відбулося засідання Контактної групи з питань оборони України (так званий "Рамштайн-8"). Міністр оборони США Ллойд Остін закликав її учасників не сповільнювати темпи у наданні підтримки Україні.

Водночас міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус сказав, що союзники не мають одностайної думки стосовно постачання сучасних танків західного виробництва в Україну. Він доручив посадовцям провести аудит німецьких запасів танків Leopard 2 на той випадок, коли буде "позитивне рішення" - швидко перейти до постачання їх в Україну.

Також Пісторіус заперечив, що рішення Німеччини про потенційне відправлення танків Leopard 2 в Україну прив'язане до того, щоб аналогічний крок із постачанням танків M1 Abrams зробили Сполучені Штати.

За словами Остіна, рішення про надання Україні німецьких основних бойових танків Leopard немає, як і американських танків M1 Abrams.

22 січня міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок заявила, що її країна не буде перешкоджати Польщі, якщо та вирішить відправити танки Leopard 2 в Україну. Хоча, зауважила Бербок, Польща не зверталась до Німеччини з проханням про дозвіл відправити танки в Україну.