А-50 упав аж у Краснодарському краї - надто далеко від фронту / колаж УНІАН, фото wikimedia.org, кадр з відео

Росія втратила ще один літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50. Але на відміну від попереднього такого епізоду, цього разу збиття відбулося значно далі від лінії фронту, що виключає можливість застосування ЗРК Patriot, пише військово-аналітичний портал Defense Express.

Журналісти зазначають, що від лінії фронту до місця падіння літака (хутір Трудовая Армєнія, Краснодарський край РФ) відстань становить понад 200 км.

"Навіть так званий "блукаючий Patriot" за відомими ТТХ не міг його дістати. Бо відома дальність GEM-T складає до 160 км. А до цієї відстані ще треба додати логічний відступ від переднього краю, як мінімум на дальність роботи артилерії. Й таким чином головним питанням та об'єктивно без відповіді залишається саме чим дістали російський літак", – зауважують експерти.

Відео дня
скріншот deepstatemap.live

Як зазначають в Defense Express, перша зброя, що спадає на думку з огляду на таку дальність – це старий радянський ЗРК С-200. А точніше його версія С-200М "Вега-M", що має номінальну дальність у 240 км. 

Аналітики кажуть, що "доля цих ЗРК у складі ЗСУ в цілому відома", натякаючи на те, що їх зняли з озброєння ще в 2013 році. Але під час повномасштабної війни задокументовано використання цих ракетних комплексів для ударів по наземних цілях, тож принаймні теоретично А-50 могли збити саме з комплексу С-200.

Ракета від ЗРК С-200 на параді 2008 року у Києві / wikimedia.org

Знищення ще одного А-50: що відомо

Як писав УНІАН, під вечір 23 лютого у Мережі з’явилися численні повідомлення про те, що над Азовським морем збито ще один літак-розвідник А-50, яких в Росії усього кілька одиниць. Перший такий випадок стався трохи більше місяця тому – у січні.

На підтвердження були опубліковані кадри із моментом влучання ракети в літак та кадри масштабної пожежі на землі.

Згодом у Повітряних силах ЗСУ підтвердили факт знищення російського літака. Командувач ПС Микола Олещук "привітав" окупантів "С Днем защитника отечества", уточнивши, що літак мав позивний "Баян".

Вас також можуть зацікавити новини: