Олександр Лукашенко / REUTERS

Президенти Росії та Білорусії Олександр Лукашенко і Володимир Путін домовилися провести ще одну зустріч до Нового року - "для прийняття рішень, які не терплять зволікання".

Про це за підсумками переговорів у Кремлі, котрі тривали більше чотирьох годин, заявила у вівторок, 25 грудня, прес-секретар білоруського лідера Наталія Ейсмонт, передає DW.com.

Читайте такожЛукашенко розповів про натяки, що надходять в Білорусь з Москви: «отримайте нафту і вступайте до складу Росії»

Відео дня

Присутність журналістів форматом не передбачалася. Заяви Ейсмонт та першого віце-прем'єра РФ Антона Сілуанова після зустрічі звелися до констатації домовленостей про зближення позицій "з усіх питань".

У числі обговорюваних тем фігурували, зокрема, робота білоруського нафтопереробного сектора, податковий маневр Росії у нафтовій галузі, а також аналіз домовленостей в рамках Союзної держави.

Як випливало зі слів Сілуанова, досягти перегляду вартості поставок блакитного палива в 2019 році Лукашенку не вдалося.

"З питання ціноутворення на газ ми повинні визначитися за наступний період і, починаючи з 2020 року, виробити пропозиції щодо формування цін на цей вид енергії", - підкреслив заступник прем'єра РФ.

Він також констатував, що в цілях врегулювання наявних питань прийнято рішення про створення робочої групи, яка буде складатися з представників уряду".

Напередодні зустрічі 25 грудня Лукашенко виступив із заявою, в якій наголосив, що переговори щодо цін на газ планується завершити до 2019 року.

Коли відбудеться заявлена у вівторок зустріч, поки незрозуміло. За словами Ейсмонт, її належить погоджувати додатково, "з урахуванням графіків глав держав".

У жовтні міністр енергетики РФ Олександр Новак повідомив, що Росія з листопада 2018 року до кінця 2019 року не буде поставляти Білорусі бензин, дизельне паливо і мазут. Він пояснив припинення поставок умовами підписаного раніше відповідного індикативного балансу - документа, що встановлює обсяги поставки нафтопродуктів.