Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг / фото УНІАН

Генеральний секретар Організації північноатлантичного договору (НАТО) Єнс Столтенберг заявляє, що очікує на майбутнє приєднання Республіки Північна Македонія до Альянсу.

Про це генеральний секретар НАТО повідомив у Twitter.

"Я вітаю сьогоднішню ратифікацію у грецькому парламенті Преспанської угоди, що є важливим внеском у стабільність та процвітання усього регіону. Я з нетерпінням очікую на майбутнє приєднання Республіки Північна Македонія до НАТО", - наголосив він.

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 25 січня, парламент Греції ратифікував угоду про зміну назви Македонії на Північну Македонію. Угоду підтримали 153 депутати, проти проголосували 146.

Читайте такожУ НАТО припускають, що Македонія може стати членом Альянсу навесні 2020 року

Як відомо, після розпаду колишньої Югославії і виникнення незалежної Македонії у 1991 році, Греція виступає проти цієї назви сусідньої країни, наполягаючи, що ця назва становить до неї територіальну претензію. Цю ж назву, кажуть в Афінах, має традиційний регіон на півночі Греції, що охоплює дві з половиною сучасні провінції, і цю ж назву мало давнє царство, що існувало переважно в межах території півночі сучасної грецької держави і відіграло значну роль в історії давньої Греції, а світові відоме своїм царем-завойовником Александром Македонським.

Через цю суперечку і позицію Греції сучасну державу македонців-слов’ян було визнано низкою міждержавних і міжнародних організацій під тимчасовою назвою «Колишня югославська республіка Македонія». Афіни заявляли, що будуть блокувати вступ Скоп’є до НАТО і Європейського союзу, доки там не змінять назви своєї держави.