Родичі 291 жертви приєдналися до групового позову проти Путіна / фото УНІАН

У МЗС Росії назвали «фантазіями» повідомлення про готовність Росії визнати провину і виплатити компенсацію за атаку на Boeing пасажирського рейсу MH17 у небі на Донецькою областю влітку 2014 року.

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це на брифінгу в Москві сказала офіційний представник МЗС Росії Марія Захарова.

«Вільне тлумачення заяви МЗС, нібито Росія, давши згоду на консультації (з Нідерландами і Австралією - УНІАН), демонструє готовність визнати відповідальність у питанні малазійського Боїнга - це просто фантазії, недобросовісні. Це саме стосується роздумів про можливість обговорення на консультаціях якоїсь компенсації як спокутування провини. Це фейки», - заявила Захарова.

Відео дня

Вона підкреслила, що Австралія і Нідерланди, не чекаючи результатів розслідування, звинуватили Росію в причетності до катастрофи МН17 і в ультимативній формі зажадали провести консультації.

Читайте такожКатастрофа MH17: родичі 55 жертв подали на Росію до ЄСПЛ

За словами Захарової, представники цих країн мали намір говорити про юридичні наслідки для Росії, які випливають з цього «голослівного звинувачення».

«Я хочу ще раз пояснити - мені хочеться, щоб настала якась ясність у цьому питанні. Росія дала готовність на проведення таких консультацій, коли Гаага і Канберра офіційно, в дипломатичній ноті, підтвердили готовність обговорювати весь комплекс питань, пов'язаних зі справою збитого Боїнга», - додала вона.

За її словами, зокрема, це питання відповідальності України як держави, в небі якого сталася катастрофа, а також використання «даних» передавалися Росією Спільній слідчій групі.

Довідка УНІАН. Літак авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс MH17 з Амстердама до Куала-Лумпур, було збито 17 липня 2014 року над окупованою бойовиками територією Донецької області. Загинули всі 298 осіб, які перебували на борту. Більшість загиблих (196 осіб) - громадяни Нідерландів.

24 травня 2018 року Спільна слідча група, до складу якої входять представники Австралії, Бельгії, Малайзії, Нідерландів і України, надала додаткові докази ключової ролі Росії в трагічній катастрофі рейсу MH17. Група дійшла висновку, що зенітний ракетний комплекс "Бук", пострілом з якого було збито літак, належав 53-й зенітно-ракетній бригаді збройних сил РФ, що дислокується в Курську.