За словами Путіна, у деяких класів цих ракет підліт до Москви може становити до 10-12 хвилин / Фото УНІАН

Президент РФ Володимир Путін заявляє, що Росія буде готова знищити ракети середньої дальності, якщо їх розгортатимуть в Європі.

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це він повідомив, оголошуючи щорічне послання Федеральним зборам Росії.

«Я повторюю спеціально - Росія не має наміру розміщувати ракети першими в Європі, якщо вони (американські ракети середньої дальності) не будуть вироблені і поставлені на Європейський континент, а США такі плани має. В усякому разі ми не чули заяв про зворотне, то це різко загострить ситуацію в сфері міжнародної безпеки та створить для РФ серйозні загрози», - зазначив російський президент.

Відео дня

Читайте такожВихід США з ДРСМД відкриє «скриньку Пандори» - NYT

Він підкреслив, що у деяких класів цих ракет підліт до Москви може становити до 10-12 хвилин.

«Це і є дуже серйозна загроза для нас», - сказав Путін.

За його словами, Росія буде змушена передбачити дзеркальні і асиметричні дії.

«Що це означає - скажу сьогодні прямо і відкрито, щоб ніхто нам потім ні в чому не дорікав, щоб всім було заздалегідь зрозуміло, про що тут йдеться. Росія буде змушена створити і розгорнути види озброєнь, які можуть бути використані не лише щодо цих територій, з яких для нас буде виходити відповідна пряма загроза, а й щодо тих територій, де розміщені центри ухвалення рішень щодо застосування ракетних комплексів, які нам загрожують», - заявив він.

«За своїми тактико-технічними даними, в тому числі, за підлітним часом до зазначених центрів управління, ці озброєння будуть цілком відповідати тим загрозам, які спрямовані проти Росії. Знаємо, як це зробити, і реалізуємо ці плани негайно, як тільки відповідні загрози для нас стануть реальними», - зазначив президент РФ.

Він висловив переконання, що Сполучені Штати Америки «повинні були чесно обґрунтувати свій вихід з ДРСМД, замість цього вони самі порушують договір, а потім мобілізують своїх «сателітів», які американцям «підхрюкують».

Читайте такожСтолтенберг: НАТО готується до збільшення кількості ядерних ракет РФ у Європі

«Потрібно було нашим американським партнерам так і сказати, сказати по-чесному, а не використовувати надумані звинувачення на адресу Росії для обґрунтування свого одностороннього виходу з договору. Зробили б як от у 2004 році, з ПРО вийшли - все. У відкриту, по-чесному», - сказав Путін.

Він зазначив, що з моменту укладення договору в 1987 році «у світі відбулися серйозні зміни: багато країн продовжили розвивати ракети малої і середньої дальності, а Росія і США - ні, вони добровільно обмежили себе в цьому». Путін вважає, що Вашингтон сам порушує ДРСМД, а потім «шукає виправдання і призначає винних».

«Але ще й своїх сателітів мобілізують. Вони так акуратненько, але все ж таки американцям «підхрюкують» з цього питання», - додав російський лідер.