Кадиров / REUTERS

США можуть зайнятися пошуком активів глави Чечні Рамзана Кадирова за межами Росії.

Відповідний заклик до держсекретаря США міститься в тексті проекту резолюції "Заклик до відповідальності і правосуддя через вбивство Бориса Нємцова», який схвалив у четвер, 7 березня, комітет із закордонних справ Палати представників Конгресу США, передає Deutsche Welle.

Читайте такожУ Чечні катували та вбивали геїв - розслідування (18+)

Відео дня

Цю вимогу було включено за ініціативою конгресмена-демократа від штату Нью-Джерсі Тома Маліновського, який в минулому був одним з керівників правозахисної організації Human Rights Watch (HRW) і помічником держсекретаря США з питань прав людини в адміністрації екс-президента Барака Обами.

У поправці, прийнятій Палатою представників, міститься заклик до держсекретаря США "вжити всі можливі заходи для розслідування ділових операцій Рамзана Кадирова і будь-яких компаній, контрольованих Рамзаном Кадировим за межами Російської Федерації, і встановити, чи порушують ці операції або будь-які компанії, що сприяють здійсненню таких операцій, санкції, введені проти Рамзана Кадирова у відповідності зі статтями "Закону Магнітського про відповідальність за порушення прав людини в усьому світі".

Нагадаємо, Кадиров був включений в санкційний список у відповідності із "законом Магнітського" в 2017 році. Санкції стосуються активів і можливості в'їзду в США. У рішенні міністерства фінансів США про санкції проти Кадирова було зазначено, що глава Чечні "несе відповідальність за вбивства, тортури та інші масштабні порушення міжнародно визнаних прав людини".

Як повідомляв УНІАН, глава комітету з міжнародних справ Палати представників США демократ Еліот Енгеля і сенатор-республіканець Майкл Маккол внесли на розгляд Конгресу резолюцію про санкції за вбивство російського опозиційного політика Бориса Нємцова.

Напередодні Конгрес США опублікував законопроект про нові санкції щодо Росії. Один з пунктів документа зобов'язує Білий дім підготувати доповідь про вбивство Нємцова.

Борис Нємцов був убитий на Великому Москворецькому мості в центрі Москви пізно ввечері 27 лютого 2015 року. У справі про вбивство засуджено п'ятеро уродженців Чечні, які були визнані винними у скоєнні злочину. Замовника вбивства не встановлено.