/ фото УНІАН

Витративши майже три роки й мільйони доларів платників податків, розслідування вірогідної змови між Дональдом Трампом і Росією нарешті добігає кінця. Але його місце може зайняти інше вірогідне втручання у президентську кампанію в США у 2016 році. Цього разу на користь демократів.

Про це пише The Hill, нагадуючи про те, як генеральний прокурор України Юрій Луценко сказав під час інтерв’ю про те, що він відкрив розслідування, яке повинне перевірити, чи правоохоронні органи його країни не розголосили умисне дані, які могли вплинути на результат виборів президента США. Інформація стосувалася голову виборчого штабу кандидата-республіканця Пола Манафорта. І її можна було використати, щоб змінити хід кампанії на користь Гілларі Клінтон.

Читайте такожУ посольстві США відреагували на слова Луценка про "список недоторканних" (відео)

Відео дня

Публікація так званої «чорної бухгалтерії» з України в пресі США змусила Манафорта відмовитися від роботи на Трампа. Це також дало поштовх для появи однієї з головних підозр у справі про втручання Росії, яка переслідує чинного президента Америки вже 2,5 роки.

На відміну від справи про російську змову, в якій політики й ЗМІ однакого почали говорити про кризу масштабів Вотергейта ще до того, як всі докази були ретельно перевірити, історія з Україною заслуговує на ретельне розслідування, перш ніж про неї почнуть говорити як про щось справжнє. Зрештою, країна погрузла в неймовірних масштабів корупції. Вона дуже часто стає жертвою брудних трюків Володимира Путіна. І це країна, яка тільки минулого року сфальсифікувала «вбивство» журналіста на один день, щоб нібито викрити змову справжніх вбивць, які готували замах на нього.

Більше того, загадка про те, як «чорна бухгалтерія» Манафорта потрапила в руки американських ЗМІ, досі не розгадана. Дані раптом спливли на поверхню через два роки після того, як ФБР розслідували діяльність Манафорта в Україні. Однак, справа проти нього не просунулася вперед у 2014 році через брак доказів. Тепер існують переконливі дані про те, що колишній британський шпигун Крістофер Стіл почав працювати над тим, що тепер відоме як горезвісне досьє про змову з Росією.

Читайте такожМанафорту дали майже чотири роки тюрми

Також відомо, що ФБР відрило підрозділ у посольстві США в Києві для розслідування української справи проти Манафорта. І це нормальна міжнародна практика. Однак, бюро в цей же час використовувало Стіла як інформатора у справі про втручання Росії. І екс-шпигун Британії отримував гроші від виборчої команди Клінтон за його роботу, покликану зупинити Трампа на виборах, в той же час, коли Стіл співпрацював з ФБР.

Всі ці переплетіння разом з новими заявами генпрокурора України вже можуть бути переконливою підставою для початку серйозного і ретельного розслідування.