Трампу час наважитися на дії щодо Венесуели / Eneas De Troya, flickr.com

Володимир Путін вже «професійно» влаштовує вторгнення в інші країни й дивиться, чи дозволить світ, щоб це зійшло йому з рук. Він зробив це з Грузією, коли Джордж Буш-молодший був президентом США. Потім він окупував Крим, влаштував вторгнення в на Схід України й в Сирію в часи роботи адміністрації Барака Обами. Тепер він повторює цей же авантюрний сценарій в часи президентства Дональда Трампа. Але цього разу у Венесуелі під боком у США.

Про це пише Wall Street Journal, нагадуючи про те, що в Каракас нещодавно прибули два літаки з сотнею російських солдатів. Крім того, впродовж останніх років Росія передавала гроші, продукти й зброю, щоб підтримати режим Ніколаса Мадуро. США підтримують його опонента Хуана Гуайдо, тимчасового президента, якого обрали Національні збори Венесуели й підтримує майже кожна країна в регіоні. Але Путін вважає, що обмеженими військовими й фінансовими зусиллями він зможе зберегти Мадуро при владі, розширити свій контроль над венесуельською нафтовою компанією,  вразити світ своєю рішучістю, а заодно принизити Трампа.

Читайте також"Зелені чоловічки" у Венесуелі: США розглядають можливість санкцій проти Росії

Відео дня

Росія привернула увагу американського президента. Цього тижня у Білому домі він закликав Москву «забиратися» з Венесуели, що прозвучало в дусі Доктрини Монро. Радник президента США з національної безпеки Джон Болтон виступив із заявою у п’ятницю, яка чітко була націлена проти Росії.

«Ми застерігаємо акторів, які не належать до Західної Півкулі, від перекидання військових активів у Венесуелу чи в будь-яку іншу точку в півкулі з метою встановлення чи розширення військових операцій. Ми будемо вважати це провокативними діями й прямою загрозою міжнародному миру і безпеці в регіоні», - заявив Болтон.

Читайте такожWall Street Journal: Путін випробовує Трампа перекиданням «зелених чоловічків» у Венесуелу

Видання зауважує, що це прозвучало добре. Але слів не достатньо, щоб змусити Путіна зупинитися. А Трамп не здається готовим відправляти військових США в іншу країну. Вашингтон сподівався, що санкції й міжнародний тиск змусять режим Мадуро впасти. Але втручання Росії й кубинської розвідки зламали цей план.

Тепер на кін поставлено довіра до Трампа. Якщо він не хоче бути приниженим в американській півкулі, йому потрібна стратегія для того, щоб видворити Росію разом з Мадуро з Каракаса.