Ілюстрація REUTERS

Результати досліджень британської лабораторії підтвердили висновки польської підкомісії з розслідування причин катастрофи президентського Ту-154М у квітні 2010 року. 

Про це повідомляє "Польське радіо" з посиланням на слова голови Підкомісії з питань повторного розслідування авіакатастрофи неподалік Смоленська Антоні Мацєревича. 

Він наголосив, що, згідно із висновками Підкомісії, причиною знищення літака були вибухи.

Відео дня

"Не пілоти, не якісь дії осіб, котрі були на борту, призвели до тієї трагедії, а вибух. Сьогодні вже завдяки британцям ми це знаємо. Ми не визначаємо характер вибуху. Ми знаємо напевно, що у цьому вибуху брав участь тротил, що не означає, що нам відомо, якою була формула цього вибуху", - сказав Мацєревич.

Читайте також"Вибух": у Польщі назвали офіційну причину смерті жертв Смоленської катастрофи

Професор Казімєж Новачик, заступник голови Підкомісії з питань повторного розслідування смоленської катастрофи, уточнив, що проведене Центральною поліцейською криміналістичною лабораторією дослідження кінця лівого крила Ту-154М показало наявність вибухових матеріалів.

"Ці дослідження містять графіки, які можна використовувати для оцінки місця виявлення вибухових речовин і того, які це були вибухові речовини. Цей аналіз дозволив нам зробити ці висновки й повідомити прокуратуру, бо у червні минулого року про результати цих аналізів ми поінформували прокуратуру", - сказав Новачик.

У повідомленні, серед іншого, написано, що комісія вивчила дослідження, проведені в 2013 році Центральною поліцейською криміналістичною лабораторією, що показали наявність слідів вибухових матеріалів у 107 із 215 взятих зразків.

Мацєревич також повідомив, що Підкомісія направила до прокуратури клопотання про можливість скоєння злочину екс-головою Комісії з розслідування авіакатастроф Єжи Міллєром та членами тієї комісії періоду з’ясування причин смоленської катастрофи у 2010 році.

Довідка УНІАН. 10 квітня 2010 року неподалік від аеродрому «Північний» під Смоленськом розбився літак Ту-154. На його борту перебували президент Польщі Качинський, його дружина й інші високопоставлені особи - загалом 96 осіб. Усі вони загинули.

У Міждержавному авіаційному комітеті назвали причинами катастрофи літака неправильні дії екіпажу й психологічний тиск на нього. У свою чергу, Комісія державної авіації з розслідування авіакатастроф МВС Польщі визнала причиною катастрофи помилку екіпажу, виділивши як фактор події недостатнє аеронавігаційне забезпечення польоту з боку диспетчерів аеродрому.

Прихильники польської партії «Закон і справедливість» (PiS), співзасновником якої був Качинський, переконані, що катастрофа стала наслідком організованого замаху на життя президента, і заявили, що влада Польщі й РФ приховують це. У Польщі вирішили повторно розслідувати причини Смоленської катастрофи і створили нову комісію.

Згодом колишній міністр оборони Польщі, голова підкомісії з розслідування Смоленської катастрофи Антоній Мацеревич заявив, що причиною смерті людей був вибух, який стався перед тим, як літак впав на землю. У свою чергу, у СК РФ стверджують, що на борту літака вибуху не було.