Пожежа в Нотр-Дам де Парі / REUTERS

Вчора весь світ сколихнула новина про пожежу в Парижі. Всесвітньо відомий Собор Паризької Богоматері охопило полум'я.

Пожежа в Парижі: що трапилося

Увечері 15 квітня спалахнула пожежа в одній з головних пам'яток Франції - Нотр-Дам де Парі.

В результаті пожежі обвалився шпиль та частина даху легендарного собору. При цьому рятувальники повідомили, що структуру будівлі все ж вдалося зберегти. Також вдалося врятувати християнські реліквії, які зберігалися в соборі: Терновий Вінець і частина Хреста, з якого зняли Ісуса.

Відео дня

Складність у гасінні пожежі полягала в тому, що рятувальники не могли задіяти авіацію, оскільки це могло призвести до обвалення конструкцій собору. Літаки скидають по 6 тонн води з повітря - і занадто великий ризик зруйнувати собор і все, що навколо. Крім того, могли постраждати люди, що знаходилися поруч, пояснили рятувальники.

До ранку 16 квітня пожежу вдалося ліквідувати. Рятувальники продовжують охолоджувати конструкції будівлі, щоб уникнути відновлення вогню.

Причина пожежі в Соборі Паризької Богоматері

Ймовірною причиною пожежі і подальшого обвалення шпиля в соборі Паризької Богоматері могли стати роботи з реставрації будівлі. При цьому повідомлялося, що на момент пожежі жодного працівника на майданчику не було.

Офіційна причина трагедії поки не озвучується, її з'ясує слідство.

За повідомленням французьких ЗМІ, поліція розглядає пожежу як нещасний випадок.

Реакція України на пожежу в Нотр-Дам де Парі

Після появи інформації про пожежу, президент України Петро Порошенко відреагував на новину у своєму Twitter. Він висловив слова підтримки французькому народу і нагадав, що собор також важливий і для українців, оскільки там проходили служби щодо Голодомору.

Читайте такожНотр-Дам де Парі згорів: опубліковано кадрі зсередини

Міністр культури Євген Нищук заявив, що Україна готова відправити кращих фахівців для відновлення собору Паризької Богоматері.

Водночас, політтехнолог Тарас Березовець, який відкрито підтримує Петра Порошенка під час виборчої кампанії, вирішив "пожартувати" над пожежею.

"Взагалі, Макрону дуже пощастило, що після приїзду Зеленського згорів лише Собор Паризької Богоматері. А міг би і Єлисейський палац спалахнути", - написав він.

На повідомлення відразу ж відреагувала посол Франції в Україні Ізабель Дюмон. "Як вам не соромно!? Ганьба", – написала вона.

false

На даний момент Березовець видалив пост зі своїх соцмереж.

Нотре-Дам де Парі: історія собору

Готичний католицький собор, заснований у 1162 році, вважається одним із символів французької столиці і однією з головних визначних пам'яток Парижа, куди щороку з'їжджаються мільйони туристів зі всього світу.

Читайте такожКвазімодо гірко плаче: художниця зробила зворушливий малюнок про пожежу в Нотр-Дамі, який ставши вірусним

По справжньому широку популярність Собор Паризької Богоматері отримав завдяки однойменному історичному роману письменника Віктора Гюго, опублікованого в 1831 році. Своїм романом Гюго звернув увагу на жахливий стан собору, у передмові він пише: "Одна з моїх головних цілей — надихнути націю любов'ю до нашої архітектури".

Через 10 років після виходу роману, в 1841 році, почалася масштабна реконструкція собору, в ході якого було зведено шпиль. На його будівництво пішло 23 роки. В результаті вчорашньої пожежі він обвалився.