Нотр-Дам де Парі до пожежі / REUTERS

Головний архітектор Кельнського собору прогнозує, що на відновлення шкоди, якої зазнав Собор Паризької Богоматері в результаті нищівної пожежі, можуть піти десятиліття.

Про це повідомляє Європейська правда із посиланням на Associated Press.

Петер Фюссеніх, який курує усіма будівельними роботами у Кельнському соборі, заявив, що "напевно знадобляться роки, можливо, навіть десятиліття, поки останні руйнування, завдані цією жахливою пожежею, не будуть повністю відновлені".

Відео дня

Кельнський собор був сильно пошкоджений під час Другої світової війни, і роботи з його відновлення тривають вже понад 70 років.

Читайте такожНотр-Дам де Парі. Відродити з попелу (рос.)

У коментарі телекомпанії RTL Фюссеніх назвав пожежу в Парижі "трагедією європейського масштабу", адже багато церков і соборів по всьому континенту були зведені за зразком французької архітектури.

Він сказав, що "коли останній камінь був закладений у Нотр-Дам, перший був закладений тут, в Кельні, і в цьому контексті Нотр-Дам дуже сильно впливає на нас усіх".

Як повідомляв УНІАН, пожежа в соборі Паризької Богоматері спалахнула ввечері 15 квітня. В результаті пожежі обвалився шпиль собору.

Структуру будівлі Нотр-Дам-Де Парі рятувальники змогли вберегти від повного знищення. Великі християнські реліквії Терновий Вінець і частина Хреста, з якого зняли Ісуса, також вдалося врятувати від вогню.

Сьогодні вранці пожежу в соборі Паризької Богоматері ліквідували.