Німеччина відреагувала на ситуацію на Близькому Сході / фото УНІАН

Міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас закликає європейських партнерів запобігти збройним сутичкам на Близькому Сході у світлі загострення конфлікту між Вашингтоном і Тегераном.

Про це глава МЗС ФРН заявив в інтерв'ю Bild am Sonntag, опублікованому в неділю, 12 травня, передає DW.

Читайте такожГуайдо хоче звернутися до військових США для повалення у Венесуелі режиму Мадуро - ЗМІ

Відео дня

За його словами, Німеччині разом з її європейськими партнерами треба вжити всіх заходів, "щоб запобігти збройним сутичкам".

Також про небезпеку "спіралі війни" попередив глава МЗС Франції Жан-Ів Ле Дріан, вказавши на відповідальність Вашингтона, який 10 травня схвалив відправлення в регіон десантно-вертолітного корабля "Арлінгтон" і ракетного комплексу Patriot. Він нагадав, що ще кілька днів тому Сполучені Штати направили на Близький Схід авіаносне ударне угрупування на чолі з авіаносцем "Авраам Лінкольн" і тактичну групу бомбардувальників.

Видання зазначає, що, розширюючи військову присутність в близькосхідному регіоні, американська адміністрація, за її твердженням, реагує на "вказівки на підвищену готовність Ірану до нападів на збройні сили США".

Президент США Дональд Трамп наголосив, що його країна не бажає конфлікту з Іраном, але готова захищати свої війська і власні інтереси в регіоні.

Як повідомляв УНІАН, конфлікт між Тегераном і Вашингтоном загострився після того, як Іран відмовився виконувати частину зобов'язань у рамках Спільного всеосяжного плану дій (СВПД), з якого США раніше вийшли в односторонньому порядку.

Тегеран відвів п'ятьом учасникам групи "п'ять плюс один" 60 днів на захист нафтового і банківського секторів країни від санкцій США. Євросоюз, Франція, ФРН і Великобританія відкинули ці вимоги, а Дональд Трамп оголосив про запровадження нових санкцій щодо Ірану, спрямованих проти гірничодобувного і сталеливарного секторів економіки Ісламської Республіки.