В акції протесту проти зміни до законів про екстрадицію в Гонконзі у неділю, 16 червня, взяли участь, за словами організаторів, два мільйони людей.

"Сьогодні на марш вийшло майже два мільйони людей", - сказав журналістам увечері в неділю представник організаторів Джиммі Шам, передає Бі-Бі-Сі.

Відео дня

Якщо інформація організаторів про кількість протестувальників підтвердиться, то це стане наймасовішою акцією протесту в історії Гонконгу.

За даними поліції, на піку протесту в ньому брали участь 338 тисяч осіб.

Організатори і поліція в Гонконзі користуються різними методами вимірювання чисельності протесту. Організатори кажуть про загальну кількість протестувальників, а поліція підраховує їх одномоментний максимум на піку акції.

Протести продовжилися попри поступки з боку влади, які призупинили розгляд законопроекту, що викликав невдоволення у мешканців Гонконгу.

У неділю глава Гонконгу Керрі Лам оголосила, що розгляд законопроекту відкладено на невизначений термін, і вибачилася перед протестувальниками. Демонстранти вимагають повного скасування законопроекту.

Також на марші в неділю учасники протестів вимагали її відставки, вважаючи її політиком, лояльним Пекіну.

Протест пройшов переважно мирно, поліція не заважала руху демонстрантів, повідомляє Бі-бі-сі.

Рано вранці в неділю, 16 червня, на площі Вікторії в Гонконзі зібрався величезний натовп, на багатьох був чорний одяг, у руках - білі квіти в пам'ять про учасника акції, який загинув днем раніше після падіння з висоти.

Демонстрація просувалася дуже повільно з причини того, що багато вулиць були заблоковані через велику кількість людей, залізничні станції були переповнені.

Читайте такожАкція протесту у Гонконзі: поліція спробувала силою розігнати мітингарів (фото, відео)

Учасники ходи тримали в руках плакати із звинуваченнями на адресу Китаю у вбивстві жителів Гонконгу, а також транспаранти зі словами "студенти не бунтували". Останній лозунг став свого роду відповіддю на заяву поліції, що охарактеризувала протести в минулу середу як "бунт" - злочин, за який в Гонконзі можна отримати до 10 років в'язниці.

Багато хто скептично сприйняв рішення Керрі Лам відкласти прийняття закону. "Лам плювати на сподівання гонконгців, - сказав 67-річний учасник акції. - Вона вела себе так, ніби нічого серйозного не відбувається. Ми беремо участь в марші за наших студентів, з якими жорстоко поводилася поліція, ми хочемо для них справедливості".

Колишній лідер Демократичної партії Гонконгу Емілі Лау сказала в коментарі Бі-бі-сі, що активістів розгнівали дії поліції й позиція уряду. "Вони вважають, що Лам не буде вибачатися за злочини поліції, вона наполягає на судовому переслідуванні людей, заарештованих за заворушення, а це може привести до 10 років тюремного ув'язнення", - зазначила Лау.

Зміни в законодавство, що розглядаються, регулюють екстрадицію з автономного району людей, обвинувачених у злочинах владою інших країн. Якщо поправки приймуть, жителів міста зможуть екстрадувати навіть у ті країни, з якими у Гонконгу немає про це договору, у тому числі в Тайвань, Макао і материкову частину Китаю.

Противники нових поправок побоюються, що закон про екстрадицію може бути використаний проти політичних опонентів уряду КНР, що живуть в Гонконзі. Лідери протесту вимагають, щоб влада взагалі відмовилися від розгляду документа.

Жителі Гонконгу побоюються, що прийняття угоди про екстрадицію буде означати повну передачу контролю над судовою системою в руки китайської влади. Вони вважають, що в китайській судовій системі права осіб, яких екстрадували опиняться незахищеними. Крім того, на їхню думку, новий закон відніме у Гонконгу серйозну частку автономії.

Як повідомляв УНІАН, масові демонстрації проти законопроекту, що уможливлює екстрадицію підозрюваних до материкового Китаю, відбуваються у Гонконзі з минулого тижня. Критики законопроекту побоювалися, що заплановані зміни надаватимуть владі можливість переслідувати громадських активістів, невдоволених політикою Пекіна. За різними оцінками, в проведених у минулі вихідні демонстраціях взяли участь до мільйона громадян.

Читайте такожУ Франції на акцію "жовтих жилетів" вийшла рекордно мала кількість людей

Під час протестів було поранено майже 80 людей, 15 червня помер один із протестувальників. Того ж дня влада Гонконгу оголосила про припинення розгляду законопроекту щодо екстрадиції, втім протести не припинились.

Досі Гонконг відмовлявся здійснювати екстрадицію підозрюваних за запитом органів юстиції з материкового Китаю через розбіжності в законодавстві та недостатню прозорість китайської системи правосуддя. Ще одним чинником, що стримував від екстрадиції, було застосування смертної кари в Китаї. Однак на початку 2019 року стало відомо про наміри адміністрації Гонконгу налагодити співпрацю в цій сфері з материковим Китаєм, Макао та Тайванем.

Гонконг, що до 1997 року був британською колонією, наділений тепер високим ступенем автономії за принципом "одна країна - дві системи". Тож у Гонконзі й досі громадянам забезпечені такі фундаментальні права та свободи людини, що обмежені у китайців, як свобода слова та ЗМІ. Опозиція в Гонконзі звинувачує Китай у тому, що він дедалі сильніше втручається у внутрішні справи Гонконгу.