Росія і Китай можуть підірвати оборонну ефективність Заходу, вивівши з ладу супутники / facebook.com/Roscosmos

Тема кібервійни потрапила у заголовки преси минулого місяця, коли США помстилися Ірану за збитий безпілотник, влаштувавши наступальну кібератаку з метою вивести з ладу комп’ютерні системи, які контролюють пускові установки ракет. Те, що американські фахівці змогли проникнути в ядро командної системи Тегерану, стало великою зміною.

Але нове дослідження розвернуло шахівницю. В ньому допускається, що командні системи США і НАТО самі стали жертвами такого проникнення через уразливості в супутникових мережах, які несуть критично важливі для місій дані.

Читайте такожРосіяни більше готові вести кібервійну, ніж американці

Відео дня

Про це пише Forbes, нагадуючи про звіт аналітичного центру Chatham House. В ньому йшлося, що кібератаки на супутники потенційно можуть «спричинити хаос в системах стратегічного озброєння і підірвати стримування, створивши невизначеність і сум’яття». На думку експертів організації, це великий і складний виклик, зважаючи на те, що кібератаки відбуваються швидко і без попередження. Їх організатора важко виявити, що ускладнює пропорційну відповідь.

Зважаючи на критичну залежність від космічних активів у сучасній війні, а також на уразливість цих активів, «було б розумно допустити, що ворог вже активний у цих мережах і зосередитися на заходах у відповідь, приділяючи особливу увагу технікам з виявлення і відповіді на сучасні загрози».

Ворог в такій сфері – не Іран. У нього немає настільки складних технологій. Це Китай і Росія. І наслідки були б серйозними, враховуючи критичну залежність від космосу, яка виливається у нові кібернетичні ризики, які «непропорційно впливають на точність місії». Напруга американських відносин з Кремлем і Пекіном посилюється. У звіті Об’єднаного комітету начальників штабів вказано, що США поки не змогли розібратися зі зростанням російського впливу у світі. І це становить загрозу для національної безпеки. В цей же час наступальна кібернетична стратегія, ухвалена в Китаї, а також фінансовані урядом хакери стали постійним фоном торговельного конфлікту.

Читайте такожЄС проведе "військові ігри" для підготовки до кібератак із Росії й Китаю

В Chatham House зауважують, що, оскільки Китай і Росія зробили пріоритетними методи електронної війни, кібератаки й домінування в електронному військовому просторі, обидві країни особливо зосередилися на американській системі зв’язку, заснованій на супутниках. Адже ефективна робота цієї системи може підірвати ефективність російських і китайських військових операцій. Саме тому, на думку експертів, вони проникли в супутникові мережі, які використовують США і їхні союзники.

Військові вже багато років покладаються на супутникові засоби зв’язку на полі битви. Але тільки цим все не обмежилося. Від супутників залежить також протиракетна оборона, управління безпілотними видами озброєнь, виявлення цілей і передові електронні можливості, вбудовані в програми командування і контролю.

Читайте такожForeign Policy: Після війни в Україні кібершпигунів у світі побільшає

«В разі ескалації криз, таких як конфлікти в Україні, на Близькому Сході чи в Південній Азії, очікується, що оборонні системи будуть працювати належним чином. Але не потрібно сприймати це як належне. Критично важливо для місій НАТО мати змогу керувати, зберегти й захистити космічні можливості», - наголошують в Chatham House.

Ризик підвищується ще й через те, що військові покладаються на комерційні супутники у відправці даних і отриманні інформації, наприклад, про погоду, навігацію, а також для отримання деяких зображень. Атака проти них поставить під загрозу цілісність даних, які передаються через ці технології, і вплине на системи контролю, їхню надійність чи пропускну здатність. І такі ризики виходять за межі лише військової сфери. Будь-яка атака на системи супутникового контролю чи їхню пропускну здатність може поставити під сумнів критичні національні активи.