Ілюстрація / REUTERS

США втратили перевагу в західній частині Тихого океану і нездатні протистояти Китаю в разі початку відкритого конфлікту.

Про це заявили фахівці Центру досліджень США Сіднейського університету.

У доповіді говориться, що китайський арсенал точних ракет великої дальності став серйозною загрозою для американських і союзних баз, злітно-посадкових смуг та інших військових об'єктів на західній частині Тихого океану. Фахівці відзначають, що китайські ракети здатні наносити точні удари по логістичних об'єктах США в районі Сінгапуру, а також по військових базах в Південній Кореї і Японії.

Відео дня

Читайте такожСША випробували крилату ракету вперше після виходу з ДРСМД

«Оскільки ці об'єкти можуть виявитися непотрібними через високоточні удари в перші години конфлікту, ракетна загроза Китаю ставить під сумнів здатність США вільно управляти своїми силами по всьому світу», — вказується в доповіді.

Фахівці закликають США і їх союзників, включаючи Австралію і Японію, переглянути військові бюджети для протистояння Китаю, який швидко розвивається. За їх даними, Народно-визвольна армія Китаю (НВАК) розмістила близько 1500 балістичних ракет малої дальності, 450 ракет середньої дальності, 160 ракет проміжної дальності і сотні крилатих ракет наземного базування великої дальності.

У липні 2019 року повідомлялося, що китайські компанії вперше увійшли у рейтинг 100 найбільших військово-промислових постачальників за версією Defense News. У рейтингу 2019 року в першій десятці значаться такі китайські компанії, як AVIC (Aviation Industry Corporation of China), Norinco (China North Industries Group Corporation Limited) і CASIC (China Aerospace Science and Industry Corporation). Всього в рейтингу знаходяться вісім компаній з Піднебесної.