Ілюстрація REUTERS

У Гонконгу тривають антиурядові акції протесту. В суботу, 31 серпня, всупереч накладеній місцевою владою забороні на проведення будь-яких демонстрацій, на вулиці Гонконгу вийшли десятки тисяч осіб.

Читайте такожСША хочуть вимагати від Китаю сплати імперських боргів - Bloomberg

За даними кореспондента інформагенції dpa, натовп демонстрантів рухається центральною частиною міста. Дехто з учасників акції просто "прогулюється", рухаючись лише тротуарами й не виходячи на проїжджу частину вулиці.

Відео дня

Спочатку поліція лише блокувала окремі вулиці й не втручалася в ходу учасників акції, але потім поблизу будівлі Законодавчої ради Гонконгу поліцейські застосували проти демонстрантів сльозогінний газ та водомет. Перед цим правоохоронці також пускали в натовп з протестувальниками струмені перцевого спрею. Мітингарі намагаються пробитися до будівлі парламенту, пише “Німецька хвиля”.

На тих вулицях, якими прямували колони з демонстрантами, перед цим позакривалися магазини. Крім того, перед проведенням акції тут припинився автомобільний рух.

Раніше повідомлялося, що суд заборонив своїм рішенням проведення акцій протесту, пояснюючи свої обмеження міркуваннями безпеки. Нинішні вихідні стали 13-ми, відколи в Гонконзі проводяться масштабні акції протесту проти керівництва особливого адміністративного району. Напередодні влада Гонконгу заарештувала трьох лідерів протестів.

Нагадаємо, що вже кілька місяців сотні тисяч жителів Гонконгу виходять на демонстрації проти ухвалення закону про екстрадицію правопорушників за запитом китайської влади. Попри те, що 15 червня голова адміністрації Гонконгу Керрі Лам оголосила, що розгляд законопроекту про екстрадицію до КНР призупинений, протести не вщухли. Мітингарі почали вимагати не лише остаточної відмови від цього законопроекту, а й відставки Керрі Лам і розслідування дій поліції під час демонстрацій. За даними організаторів, в акціях брали участь понад мільйон людей. Це були найбільші протести в Гонконгу з часу передачі цієї колишньої британської колонії Китаю в 1997 році.