Ілюстрація / REUTERS

Прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньяху спростував повідомлення про те, що Ізраїль розмістив розвідувальне обладнання поблизу Білого дому, назвавши їх "повною фабрикацією".

Офіційний представник посольства Ізраїлю у Вашингтоні Елад Стромаєр також спростував цю інформацію, що з'явилася в четвер у вашингтонському новинному виданні Politico, пише Голос Америки.

"Ізраїль не займається розвідувальними операціями в Сполучених Штатах, і крапка", - сказав він.

Відео дня

За даними Politico, уряд США підозрює, що Ізраїль, який є близьким союзником США, може нести відповідальність за розміщення прослуховуючих пристроїв поруч з Білим домом та інших важливих об'єктів в американській столиці.

Невеликі прилади-перехоплювачі, "імовірно, були розміщені з метою шпигунства за президентом Дональдом Трампом", пише Politico. При цьому в статті зазначається: "Неясно, чи мав успіх Ізраїль у своїх зусиллях".

Кілька колишніх чиновників у сфері національної безпеки розповіли Politico, що аналіз приладів, проведений ФБР та іншими американськими відомствами, вказує на зв'язок з ізраїльськими агентами. Як повідомляється з посиланням на офіційні джерела, уряд США протягом останніх двох років прийшов до висновку, що, швидше за все, пристрої розмістив Ізраїль.

Читайте такожРозвідка США вивезла з РФ інформатора найвищого рівня через Трампа - ЗМІ

Politico посилається на анонімні джерела, знайомі з ситуацією. Уточнюється, що пристрої були виявлені вже деякий час тому.

Два роки тому в ході реалізації розвідувального проекту Міністерства внутрішньої безпеки було виявлено невідому кількість пристроїв біля різних важливих об'єктів у Вашингтоні.

Однак США не прийняли жодних заходів щодо Ізраїлю у зв'язку з підозрами в розміщенні пристроїв. Як повідомляється, Вашингтон намагався применшити значимість інциденту через близькі відносини між Трампом і Нетаньяху.

Стаття була опублікована всього за кілька днів до виборів в Ізраїлі, на яких Нетаньяху чекає запекла боротьба за переобрання. Також примітно, що Трамп цього тижня дещо дистанціювався від жорсткої позиції Нетаньяху по Ірану, допустивши можливість переговорів з іранським президентом Хасаном Роухані.

Раніше повідомлялося, що президент США Дональд Трамп заявив, що американські євреї, голосуючи за демократів, виявляють свою "нелояльність".