Ілюстрація / REUTERS

Російські чиновники, які в 2017 році допустили виїзд у Чорногорію колишнього співробітника адміністрації президента РФ Олега Смоленкова, якого ЗМІ називають імовірним американським шпигуном, понесли дисциплінарне покарання.

Про це повідомляє "Інтерфакс" з посиланням на джерело, знайоме з ситуацією.

"Невдовзі після зникнення Смоленкова у червні 2017 року компетентні органи почали перевірку, яка показала, що чиновники, що дозволили співробітнику президентської адміністрації та його сім'ї турпоїздку в Чорногорію, порушили встановлену в той час заборону держслужбовцям РФ виїжджати в цю балканську країну", - сказав співрозмовник агентства.

Відео дня

Заборона була введена навесні 2017 року через загострення відносин між країнами після невдалої спроби перевороту в Чорногорії, до якої мали відношення російські спецслужби.

Читайте такожТрамп боявся використовувати шпигунів і не довіряв їм - ЗМІ

"Дії посадових осіб були кваліфіковані як безвідповідальність і послаблення контролю. Деякі з них понесли покарання - аж до звільнення", - сказало джерело.

Співрозмовник агентства додав, що пізніше стало ясно, що Смоленков, швидше за все, став перебіжчиком.

Нагадаємо, раніше телеканал CNN повідомив, що в 2017 році спецслужби США таємно вивезли з Росії інформатора найвищого рівня місцевої влади, тому що побоювалися, що президент Дональд Трамп міг видати росіянам секретну інформацію, яка викриє шпигуна.

У свою чергу The New York Times з посиланням на свої джерела повідомив, що завербований в Росії агент, якого спецслужби США вивезли з країни в 2017 році, допоміг у розслідуванні втручання у вибори.

"Коммерсантъ" з посиланням на джерело, написав, що це міг бути Олег Смоленков, співробітник адміністрації президента, який зник у 2017 році після виїзду на відпочинок в Чорногорію з сім'єю.