Фото: REUTERS

Коли Рудольф Джуліані підвищив напругу, вимагаючи від України потенційно шкідливу інформацію про суперників Дональда Трампа, він звернувся до вихідця з цієї пострадянської країни, у якого вже були прибуткові ділові відносини там.

Лев Парнас, американець українського походження з багажем боргів і судових позовів, вже багато років був знайомий з Джуліані через республіканські політичні кола. Минулого року їхня дружба поглибилася, коли компанія, яку він допоміг заснувати, найняла особистого адвоката Трампа. Люди з оточення Парнаса кажуть, що бізнесмен платив сотні тисяч доларів за те, що сам Джуліані називає діловими і юридичними порадами, — пише New York Times.

Читайте такожУ США арештували двох бізнесменів, пов’язаних зі скандалом навколо України

Відео дня

Працюючи на компанію Парнаса під назвою Fraud Guarantee, адвокат Трампа почав більше покладатися на бізнесмена у пошуках доказів в Україні, які б підірвали легітимність розслідування про втручання Росії у вибори у 2016 році чи змогли б допомогти американському президенту переобратися у 2020-му.

Джуліані відправив в Київ Парнаса і його партнера Ігоря Фрумана, який походить з Білорусі. В українській столиці обидва бізнесмени, попри багаж образ американських кредиторів, вони тратили великі гроші в стриптиз-клубі й готелі Hilton. Їхнім завданням було знайти людей й інформацію, яку можна було б використати для підриву розслідування щодо Росії чи нашкодити колишньому віце-президенту США Джо Байдену.

Впродовж минулого року Парнас і Фруман організували зв’язок між Джуліані й двома українцями, які хотіли брати участь у просуванні необґрунтованих звинувачень проти Байдена і його сина. Вони зіграли ключову роль у компанії лояльних до Трампа сил, яка призвела до відкликання посла США з України на підставі недостатньої лояльності.

Парнас і Фруман регулярно зустрічалися з Джуліані. Часто ці зустрічі проходили в готелі Trump International у Вашингтоні. А тим часом, вони просували власні ділові схеми й, згідно з обвинуваченням, опублікованим у четвер, незаконно використовували пожертви на політичну компанію в США для обслуговування своїх політичних і ділових справ.

Читайте такожWashington Post: Білий дім експортує власну корупцію в Україну

Обвинувачення, дані допитів й інші документи, демонструють, що Парнас, Фруман і їхні партнери бездумно використовували свої зв’язки з найвищими рівнями політики в США, щоб отримати фінансову вигоду. При цьому вони допомагали Джуліані увійти в українську політичну культуру, яка рясніє союзами й постійно змінюється.

Видання пише, що бізнесмени також використали конгресмена від Техасу Піта Сешнса у своїх українських авантюрах. Зробивши великі пожертви на кампанію, вони попросили республіканця торік, щоб він підштовхнув адміністрацію Трампа до звільнення посла в Україні Марі Йованович. Після цього Сешнс написав листа Держсекретарю Майку Помпео, в якому критикував американського посла і вимагав її звільнення.

Читайте такожAmerican Interest: Україна найбільше постраждає від скандалу навколо Трампа

Парнас сказав партнерам, що вона була не достатньо відкрита до його пропозицій, пов’язаних з прибутковим газовим бізнесом в Україні. Власне, бізнесмен добивався підписання угоди з «Нафтогазом» про купівлю блакитного палива.

Тим часом, Йованович потрапила під критику українського Генпрокурора Юрія Луценка. З ним Джуліані познайомився через Парнаса і Фрумана. Генпрокурор зіграв ключову роль у спробах Джуліані добитися потрібного для Трампа розслідування проти його суперників. В обвинуваченні не вказано імен. Однак, в документі зазначено, що дії Парнаса проти Йованович були продиктовані вимогою «принаймні одного чиновника українського уряду».