Журналісти знайшли фотографії, що підтверджують зв'язок Руслана Боширова (справжнє ім'я Анатолій Чепіга), якого підозрюють в отруєнні Скрипалів, з російською військовою розвідкою.

Про це йдеться в розслідуванні Bellingcat та «Радио Свобода».

Знайдені знімки Чепіги були зроблені за пів-року до отруєння Скрипалів. На фотографіях він на весіллі дочки Андрія Авер'янова. Згідно з розслідуванням The New York Times, Авер'янов був генерал-майором та командиром секретного підрозділу Головного розвідувального управління Генерального штабу РФ для здійснення диверсійних операцій в Європі. У підрозділі, імовірно, готують бійців для спецоперацій у Європі.

Відео дня

Весілля відбувалося в готелі на березі озера Сенеж, яке розташовується за 15 хвилинах їзди від бази «Сенеж» російських «Сил спеціальних операцій».

Читайте такожЄвросоюз продовжив санкції проти Росії за отруєння Скрипаля

Анатолій Чепіга відвідав захід разом зі своєю дружиною та двома дітьми. Одна дитина навіть брала участь у весільній церемонії.

Згідно з інформацією журналістів, Чепіга намагався приховати своє справжнє ім'я.

«На схемі розсадження гостей він позначений, як Олексій Чепіга, хоча всі інші члени його родини присутні під справжніми іменами. На схемі також є вигадане ім'я іншого "солсберійзького отруйника" Олександра Петрова, проте його на знімках не знайшли», — йдеться у розслідуванні.

Журналісти вважають, що фотографії з весілля доньки Авер'янова є ще одним доказом того, що Чепіга не є бізнесменом, який продає продукти для спортивного харчування, як каже сам Чепіга.

«Можливо, їх (з Авер'яновим — ред.) тісне знайомство почалося ще під час однієї з чеченських воєн, де, імовірно, вони обидва служили. Якщо вірити даним джерела The New York Times, Авер'янов отримав звання Героя Росії в січні 2015 року, всього лише через місяць після Чепіги, ймовірно, за участь в кримських подіях, де вони з Чепігою також могли працювати разом», — зазначили у виданні.

Фото Радіо Свобода

Довідка УНІАН. 4 березня 2018 року колишнього російського агента Сергія Скрипаля та його доньку Юлію отруїли нервово-паралітичною речовиною «Новачок» в британському Солсбері. Уряд Великої Британії заявив, що речовина військового походження, якою була отруєна сім'я Скрипалів, була розроблена в Росії.

5 вересня 2018 року поліція Великобританії назвала імена громадян Росії, підозрюваних в отруєнні Сергія та Юлії Скрипалів. За даними британських правоохоронців, ними є співробітники російської військової розвідки Олександр Петров та Руслан Боширов.

Справа Скрипалів призвела до серйозного загострення відносин між Великобританією і РФ. Низка європейських країн вислали російських дипломатів у відповідь на отруєння в Солсбері.