Президент РФ Володимир Путін / Фото: REUTERS

Президенти Туреччини і Росії Реджеп Ердоган і Володимир Путін у Сочі домовилися, що Анкара і Кремль будуть спільно контролювати сирійсько-турецький кордон на схід від річки Євфрат.

Як повідомляє Радіо Свобода, згідно з домовленістю, текст якої зачитав міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров, турецькі війська контролюватимуть ту частину 30-кілометрової зони біля кордону, яка була під їх контролем в результаті операції, розпочатої Туреччиною на півночі Сирії 2 тижні тому. В інших частинах 30-кілометрової зони буде введена російська військова поліція, а курдські збройні формування повинні будуть залишити цю зону. Після цього розпочнеться спільне російсько-турецьке патрулювання біля кордону.

Ердоган у вівторок відвідав Сочі, де провів переговори з російським президентом Путіним. Переговори тривали шість годин, головною їхньою темою стала турецька військова операція на півночі Сирії.

Відео дня

За словами Путіна, в ході переговорів сторонам вдалося виробити спільний підхід до нормалізації ситуації на півночі Сирії. Рішення російський президент назвав «дуже важливими, якщо не доленосними».

Ердоган повідомив, що в так званій «зоні безпеки» на території Сирії біля кордону з Туреччиною може бути розміщена частина сирійських біженців, які зараз знаходяться на території Туреччини.

Як повідомляв УНІАН, Туреччина два тижні тому розпочала операцію проти курдських збройних загонів на півночі Сирії. 22 жовтня завершується 5-денне перемир'я, яке розпочалося після зустрічі Ердогана з віце-президентом США Майком Пенсом.

У вівторок керівництво сирійських курдів повідомило, що вивело свої загони з 30-кілометрової зони біля кордону з Туреччиною. Це було однією з умов для того, щоб Туреччина припинила операцію.

Після її початку американські війська в Сирії залишили райони, прилеглі до турецького кордону, а в частину контрольованих курдами районів увійшли війська сирійського президента Башара Асада, підтримуваного Росією.