REUTERS

Десятки тисяч людей вийшли сьогодні на вулиці Барселони для участі в маніфестації проти руху за незалежність регіону.

Як повідомляє Deutsche Welle, в масовій акції взяли участь, за оцінками органів влади, близько 80 тисяч осіб. Організатори ж називають інші цифри - 400 тисяч учасників.

Учасники заходу тримали прапори Іспанії та вигукували гасла "Нехай живе Іспанія!" та"Нехай живе король!". Дехто з демонстрантів несли плакати з написами "Ми теж каталонці! Спиніть це божевілля!".

Відео дня

Серед учасників заходу був і нинішній міністр закордонних справ Іспанії Жозеп Борелль та кілька інших високопосадовців, які прибули з Мадрида.

Читайте такожІспанія видала новий ордер на арешт екс-лідера Каталонії

Нинішня акція протесту проти руху за незалежність Каталонії та відокремлення цього регіону від Іспанії стала першою з моменту оголошення вироків лідерам каталонського руху за незалежність.

Як повідомлялося, 14 жовтня дев'ятеро з 12 обвинувачених очільників руху Каталонії за незалежність були засуджені Верховним судом Іспанії до позбавлення волі строком від 9 до 13 років.

Їх визнано винними в організації у жовтні 2017 року забороненого Мадридом референдуму за відокремлення Каталонії від Іспанії. Дев'ятьох каталонських лідерів звинуватили у заколоті, а чотирьох з них - у розтраті державних коштів.

Водночас проти тодішнього лідера Каталонії Карлеса Пучдемона було видано новий міжнародний ордер на арешт.

Ці вироки спровокували масові акції протесту в Барселоні та інших містах Каталонії. Антиурядові виступи, що спочатку були мирними, переросли в сутички з поліцією, які 19 жовтня досягли свого апогею.

Проведена напередодні акція прихильників відокремлення регіону від Іспанії так само завершилася сутичками з поліцією.

Уряд відмовляється вести переговори з каталонськими сепаратистами.