Ілюстрація REUTERS

Влада Ірану визнала арешт близько 100 ймовірних лідерів масових протестів у країні.

Про це повідомляє Радіо.Свобода.

Читайте такожВ Ірані під час протестів загинули понад 250 людей

Відео дня

Один з духовних лідерів Ірану аятолла Ахмад Хатамі у п’ятницю, 22 листопада, у Тегерані запевнив вірян, що «деякі з лідерів заворушень були анархістами, які заслуговують смертного вироку».

Він звинуватив їх у нападах на мечеті та інші ісламські установи. Інші офіційні особи назвали демонстрантів «бандитами» і «бунтівниками» і звинуватили «іноземних ворогів» у «змові» проти іранського керівництва.

Управління комісара ООН з прав людини та інші правозахисні групи вважають, що десятки демонстрантів були вбиті і поранені, а значно більша кількість людей опинилася за ґратами. Однак Тегеран назвав такі оцінки «фальшивими» і заявив, що офіційно підтверджено загибель 9 людей і арешт більш ніж 1000.

Як повідомляв УНІАН, рішення нормувати продаж і одночасно підвищити ціни на паливо мінімум на 50% уряд Ірану ухвалив в ніч на 15 листопада. Це викликало масові акції протесту. В останні дні затримано близько тисячі осіб. Напередодні протестувальники підпалили більше сотні банків і магазинів. Президент Ірану Рухані заявив про перемогу над "ворожою змовою" після придушення акцій протесту.