Фото: REUTERS

Особистий адвокат президента США намагався укласти з чиновниками в Україні угоди на сотні тисяч доларів. В той же час, як Рудольф Джуліані вів публічну кампанію, щоб «відкопати» в Києві шкідливу інформацію про політичних опонентів Дональда Трампа, він пропонував свої послуги українським урядовцям.

Про це пише New York Times з посиланням на документи, які опинилися в розпорядженні видання. Джуліані багато разів наполягав, що у нього немає жодного бізнесу в Україні. І жодна з угод так і не була остаточно укладена. Але документи вказують на те, що, просуваючи порядок денний Трампа серед українських чиновників, яким була потрібна підтримка США, він також добивався укладання фінансових домовленостей з членом того ж українського уряду.

Читайте такожBloomberg: Адвокат Трампа виявився мером містечка в Україні

Відео дня

Видання пише, що такі обговорення, зокрема, велися з тогочасним Генеральним прокурором Юрієм Луценком, який також допомагав у американській місії з пошуку бруду. Переговори з ним зайшли достатньо далеко, щоб він підписав принаймні попередню угоду на фірмовому бланку.

В середу під час інтерв’ю Джуліані применшив значення цього епізоду. Він стверджував, що саме українські чиновники на початку цього року звернулися до нього, бажаючи найняти його особисто. Адвокат президента США наполягав, що він відкинув ці пропозиції, однак близько місяця розглядав іншу угоду з українським урядом. Але потім все одно відмовився від неї.

«Я подумав, що це було б надто складно. Я не отримав ані копійки», - сказав Джуліані.

Видання нагадує, що тіньова дипломатична кампанія адвоката в Україні від імені американського президента опинилася в центрі нинішньої процедури імпічменту, розпочатої в Палаті представників. Водночас, федеральне розслідування перевіряє його роль у кампанії проти посла США в Україні Марі Йованович, а також його фінансові справи з українськими чиновниками.

Прокурори й агенти ФБР на Манхеттені перевіряють також вірогідність, що Джуліані працював не лише на американського президента, а й на українських чиновників, які хотіли позбутися Йованович з власних причин. Спроба вплинути на уряд США на вимогу або за розпорядженням іноземного уряду, політичної партії чи політика без реєстрації в якості іноземного агента – це кримінальний злочин. Джуліані пояснив, що не зареєструвався в такому статусі, тому що діяв від імені свого клієнта – Дональда Трампа, а не в інтересах українців. Наразі йому не висунули жодних обвинувачень.

Читайте такожCNN: Партнери Джуліані хотіли замінити Коболєва на чолі «Нафтогазу»

Документи, які опинилися в руках New York Times, викривають поступові зусилля Джуліані і юристів з його оточення, націлені знайти серед українських чиновників чи їхніх відомств собі клієнтів. Ця робота тривала кілька місяців. В одному документі, датованому серединою лютого, окреслена пропозиція, згідно з якою Джуліані буде представляти інтереси Юрія Луценка, який на той час був Генеральним прокурором України. В той же період Джуліані працював з Луценком, підштовхуючи його до початку розслідування проти Джо Байдена і його сина, а також історії про українське втручання у вибори США у 2016 році.

Угода, яка не була підписана, передбачала, що Луценко заплатить 200 тисяч доларів фірмі Giuliani Partners, яка належить адвокату американського президента, а також за послуги ще двох адвокатів з оточення Трампа – Джозефа діГенова і його дружини Вікторії Тоенсінг. Зі свого боку Джуліані повинен був допомогти українському уряду повернути гроші, які були вкрадені й заховані на іноземних рахунках. Також його фірма повинна буда давати поради Луценку щодо «українських претензій на повернення грошей у різних фінансових інститутах за межами України».

Пропозиція була складена через кілька тижнів після того, як Джуліані зустрівся з Луценком у своєму офісі в Нью-Йорку, щоб обговорити українську корупцію. Луценко розповів адвокату Трампа й іншим присутнім про платежі, які нібито стосувалися Гантера Байдена і компанії Burisma. Луценко також передав інформацію, яка нібито стосувалася посла США Марі Йованович.

Читайте такожBloomberg: Поки Трамп намагався використати Україну, в Києві намагалися використати Трампа

Видання нагадує, що Джуліані критикував її. Він та інші республіканці стверджували, що посол в Україні виступає проти американського президента. Дії адвоката Трампа проти неї також добре вписувалися в інтереси Луценка, у якого були особисті конфлікти з послом. Зрештою, Йованович відкликали у травні, а Луценко втратив свою посаду в Генеральній прокуратурі в серпні після початку роботи команди нового президента України.

В інтерв’ю Джуліані підтвердив, що після зустрічі Луценко хотів найняти його для передачі інформації про корупцію в Україні владі США. Однак, адвокат Трампа стверджує, що ця пропозиція роботи на українського Генпрокурора його не привабила через можливий конфлікт інтересів. Однак, він додав, що Луценко хотів залучити його до роботи з повернення українських активів.

Оновлена пропозиція була складена через кілька днів з вказаною інформацією про те, як переслати гроші компанії Giuliani Partners. В новій версії документу про Луценка згадок немає. Натомість вказано, що компанія повинна була отримати 300 тисяч доларів від Міністерства юстиції України й республіки Україна. Джуліані підписав документ. Але тогочасний міністр юстиції Павло Петренко цього не зробив.

Зараз Джуліані стверджує, що підписав документ не тому, що хотів заробити. За його словами, він нібито хотів дізнатися більше про «відновлення активів й відмивання грошей в Україні».

Читайте такожCNN: В України ще є козир у рукаві проти атак Трампа

«Причиною не було моє бажання заробити купу грошей», - сказав він, додавши, що зазвичай його послуги коштують дорожче, ніж кілька сотень тисяч доларів.

«Спочатку я думав, що зроблю це. Але потім все обдумав і вирішив, що це буде мати поганий вигляд», - додав Джуліані.

Міністерство юстиції України відповіло New York Times, що не вступало в жодні контакти й не сплачувало жодні суми адвокату Трампа.

В березні з’явився документ з пропозицією, в якому зазначалося, що український Мін’юст найме його партнерів діГенова й Тоенсінг для роботи з повернення активів. Але Генеральна прокуратура, яку очолював Луценко, повинна була б заплатити 300 тисяч доларів Giuliani Partners. Пізніше з’явилося ще кілька подібних документів, в яких згадувалися імена діГенова й Тоенсінг, але не було згадок про Джуліані.

У квітні в одній з версії пропозиції в якості потенційного клієнта знову з’явився Луценко, а також його заступники. Документ був підписаний Тоенсінг й надрукований на фірмовому бланку її фірми. В ньому йшлося, що вона і її чоловік будуть представляти українських чиновників «у зв’язку з виявленням й поверненням уряду України коштів, незаконно виведених з країни». Також американські юристи повинні були допомогти Луценку зустрітися з чиновниками Вашингтона, щоб обговорити «докази протиправної поведінки в Україні, яка стосувалася США, приміром, втручання у вибори у 2016 році».

Читайте такожWashington Post: Тиск на Україну почався за довго до розмови Трампа з Зеленським

Сам Луценко в інтерв’ю виданню «Українська правда» сказав, що добивався зустрічі з Генеральним прокурором США Вільямом Барром. Тому підтримував зв’язок з неназваними радниками Джуліані.

«Зрештою, вони сказали, що зустріч буде неможливою, якщо я не найму компанію, яка б лобіювала таку зустріч», - розповів Луценко, додавши, що відкинув цю пораду.

В іншому договорі, на якому у квітні поставила підпис Тоенсінг, клієнтом виступав ще один колишній Генпрокурор України – Віктор Шокін. В січні він розмовляв по Skype з Джуліані і його партнерами. Шокін скаржився, що американські чиновники тиснули на український уряд, щоб закрити розслідування проти компанії Burisma. І що його звільнення з посади відбулося після того, як Джо Байден звинуватив Генпрокурора в надто м’якому підході до корупції.

Тоенсінг пропонувала, що за 25 тисяч доларів на місяць її фірма буде представляти Шокіна «з метою збору доказів стосовно його звільнення в березні 2016 року з посади Генерального прокурора України, а також про роль тогочасного віце-президента Джо Байдена у звільнені. Зібрані докази будуть представлені США й зовнішньополітичним відомствам».