Ілюстрація REUTERS

У Гонконзі під час протестів сьогодні вперше за останні три тижні відбулися зіткнення.

Читайте такожУ Гонконзі відбувається наймасовіший за останні місяці протест (фото)

Як повідомляє Deutsche Welle, демонстрації відбулися в різних містах району.

Відео дня

Групи мітингувальників із закритими масками обличчями пройшлися кількома торговельними центрами, скандуючи "Боротьба за свободу" та "Поверніть нам справедливість".

Поліція повідомила, що в деяких місцях протестувальники били вітрини, пошкодили кілька магазинів і ресторанів, а також підірвали димову бомбу. У відповідь правоохоронці застосували проти демонстрантів перцевий спрей, а також затримували протестувальників, зокрема були затримані кілька підлітків.

Одночасно в місті відбувся проурядовий мітинг, на який вийшли близько тисячі осіб. Вони засудили насильство під час протестів. Між тим голова уряду Гонконгу Керрі Лам перебуває в Пекіні, де на 16 грудня запланована її зустріч з головою КНР Сі Цзіньпіном.

Ілюстрація REUTERS

Як повідомляв УНІАН, в Гонконзі вже протягом місяців тривають протести, які почалися через плани адміністрації прийняти закон про екстрадицію правопорушників на материковий Китай за запитом Пекіна. Однак навіть відмова місцевої влади від цих планів не призвела до припинення демонстрацій, частина з яких переросла на силове протистояння з правоохоронцями. За даними організаторів, в деякі дні в акціях брали участь понад мільйон осіб.

Гонконг є окремим адміністративним регіоном у складі Китаю. Принцип "одна країна - дві системи" був закріплений під час передачі колишньої британської колонії КНР в 1997 році. Він гарантує населенню адміністративного регіону свободи, які не діють в материковому Китаї. Однак протестувальники в Гонконзі звинувачують уряд у Пекіні у дедалі більшому обмеження гарантованих основних прав, зокрема, свободи думки та преси.