В українців є історичний досвід, який змушує їх боятися ринку землі / fonday.ru

Життя Тамари Тарасенко почалося на тлі насильницької боротьби за землю України, яку називають "житницею Європи". Тепер у свої 80 років вона боїться, що наближається нова битва за родючий український чорнозем.

Народившись у період між організованим Йосипом Сталіним Голодомором, який вбив мільйони людей у 1930-х роках, й вторгненням нацистів, які вбили ще мільйони заради експлуатації землі на користь Німеччини, вона провела більшу частину свого життя в колгоспі. Це колективне господарство, створене на землі, яку відібрали комуністи, пише Bloomberg.

Читайте такожРадник прем'єра розкрив деталі фінальної версії законопроекту про ринок землі

Відео дня

Коли Україна вирвалася з СРСР в 1991 році, Тарасенко й її чоловік отримали шість гектарів землі, які допомогли їм втриматися на плаву у важкі часи переходу до ринкової економіки. Як і всі власники сільськогосподарської землі, жінка не мала змоги продати її. Аж до тепер. Президент Володимир Зеленський збирається скасувати рішення від 2001 року, яке забороняє продавати землю. Рішення було покликане не допустити залякування людей з метою відібрати їхнє майно. Уряд Зеленського каже, що зняття цього мораторію може пришвидшити економіку України на 2% щорічно впродовж наступних п’яти років, привабивши інвестиції, які гостро потрібні країні, щоб покращити стандарти життя. Але більшість українців вважають, що це жахлива ідея. Опитування показують, що такої точки зору дотримуються майже три чверті опитаних.

"Я дуже проти цього", - каже Тарасенко, яка живе менш ніж 100 доларів пенсії на місяць. Жінка боїться, що її обдурять, щоб забрати її землю в селі Блиставиця, розташованому за 40 кілометрів від Києва.

"Хто про мене подбає?" - додала вона.

Читайте такожУ Раді сталася бійка через законопроект про ринок землі (відео)

В Україні з потенційним ринком із 40 мільйонів гектарів землі, що майже дорівнює площі штату Каліфорнія, ці тривоги мають сенс. Ендемічне хабарництво й пам’ять про шахрайську приватизацію 1990-х років, через яку національне багатство опинилося в руках купки олігархів, змушує власників землі нервувати. Опоненти Зеленського також говорять про те, що багаті іноземці зможуть захопити один з найбільш цінних ресурсів України. А 41 мільйон українців буде змушений працювати на благо інших на землі, яка колись належала їм. Це призвело до спалаху протестів.

Видання пише, що відкриття ринку землі потенційно може стати найбільшим ризиком для Володимира Зеленського. Хоч його партія має більшість у парламенті, лише 240 депутатів з 450 підтримали у першому читанні законопроект, який дозволяє продавати землю українцям. Однак, документ передбачає обмеження щодо площі, якою може володіти одна людина чи компанія. Ідея полягає в тому, що відкриття ринку землі може спричинити тектонічний зсув у банківській й аграрній сферах, а також суттєво посилити промисловість, на яку припадає понад 10% українського ВВП. Зміна також покликана забезпечити легший доступ до кредитування для власників землі, щоб вони могли придбати необхідну техніку для обробки.

"Це лакмусовий папірець, який покаже, чи готовий Зеленський йти на непопулярні рішення", - сказав виданню голова центру "Пента" Володимир Фесенко.

Читайте такожОбсяг тіньового ринку землі в Україні сягає 10 мільярдів гривень - міністр економіки

44-річна художниця Олена Перевозник, яка успадкувала кілька земельних ділянок від бабусі, з нетерпінням чекає змін. Мораторій не дозволив їй продати землю, щоб погасити іпотечні борги 10 років тому. Тепер вона здає ділянки в оренду за приблизно 70 доларів на рік. Перевозник сподівається, що скасування мораторію дозволить їй продати всі свої ділянки у різних місцях й придбати одну більшу. Там вона збирається відкрити ферму з вирощення кіз.

"Це моя давня мрія", - сказала жінка, яка живе в Броварах.

Професор Київської школи економіки Олег Нів’євський нагадує про мету уряду добитися зростання економіки України на 40% за наступні п’ять років. За його словами, без створення ринку землі це буде важко зробити.

Найбільше питання реформи полягає в тому, чи дозволити іноземцям купувати українську землю. Таке рішення важке для країни, яку нацисти колись розглядали як "Lebensraum", тобто життєвий простір для німців на Сході.

"Нацистський Lebensraum лежав, перш за все, в Україні. Її родючу землю хотіли очистити від радянської влади й експлуатувати для Німеччини", - сказав історик і професор Єльського університету Тімоті Снайдер.

"Німецькі планувальники розраховувати заморити голодом близько 30 мільйонів жителів СРСР", - додав він.

Читайте такожСаме виборці дали право Зеленському вводити ринок землі в Україні - Стефанчук

Радянський Союз, чия політика колективізму й конфіскації продовольства спричинила голод у 1932-1933 року, вбивши мільйони українців, десятиліттями після Другої світової війни лякав Заходом, який хоче відібрати чорнозем. Урядовий законопроект, підтриманий у першому читанні, забороняє продаж землі іноземцям до 2024 року. Громадяни ж Росії ніколи не зможуть купувати ділянки в Україні. За словами Олексія Мушака, який займає посаду радника українського прем’єр-міністра, Верховна Рада може заборонити продаж для іноземців до тих пір, поки не буде проведений референдум.

В інших посткомуністичних країнах Європи, які зараз в ЄС, теж існували страхи, що іноземці скуплять місцеву землю. Але вони виявилися марними. Однак, це не переконує людей, таких як 63-річний фермер з села Михайлівка Федір Богдан.

"Інвестори з Близького Сходу й Азії мають божевільні суми грошей. А фермерської землі у них там мало. Чи буде бізнесмен з таких країн, як Китай, наймати місцевих? Ні, вони наймуть своїх співвітчизників. А ми втратимо свою роботу й гроші", - сказав фермер, який виступає проти земельної реформи.