Ілюстрація / REUTERS

Північноатлантичний альянс сумнівається у прихильності Туреччини до НАТО після заяви президента Реджепа Таїпа Ердогана закрити дві вкрай важливі ядерні бази в країні.

Про це заявив міністр оборони США Марк Еспер, цитує Bloomberg.

За словами Еспера, Туреччина таким чином може взяти курс на конфронтацію з альянсом.

Відео дня

Читайте такожУ Туреччині назвали причину смерті засновника "Білих касок"

«Я думаю, що це стає питанням Альянсу, і її прихильності до Альянсу», – сказав глава НАТО, зауваживши, що Туреччина сама має право вирішувати, чи розміщувати у себе бази організації.

Днями президент Раджеп Таїп Ердоган заявив, що Туреччина може закрити авіабазу «Інджирлік» та «Кюречік», на яких розміщені ядерні боєголовки США, у відповідь на американські погрози запровадити санкції, а також на резолюцію Сенату, яка визнає геноцид вірмен століття тому. 

З 2000 року США вивели 40 ядерних бомб з території Туреччини. Але ще близько 50 досі базуються в «Інджирліку». Чиновники Пентагону раніше розглядали плани повернення й цих бомб.

А тим часом в Конгресі на розгляд чекає законопроект, поданий з ініціативи обох партій, про наказ Пентагону швидко знайти нове місце базування для «особового складу й активів» США, які зараз несуть службу в «Інджирліку».