REUTERS

Міністр з питань гендерного рівноправ'я у суспільстві Аодан о'Ріордан у суботу, 23 травня, висловив упевненість у тому, що прихильники легалізації набрали переконливу більшість, передає Німецька хвиля.

Навіть у регіонах, де традиційно не поширені ліберальні погляди, переважна більшість населення проголосувала "за". Остаточні результати, як очікуються, стануть відомі ввечері у суботу, 23 травня.

Читайте такожВ Ірландії проходить референдум щодо легалізації одностатевих шлюбів (фоторепортаж)

Відео дня

Тим часом противники такої ініціативи вже визнали поразку. Прихильники одностатевих шлюбів отримали "справді вражаючу перемогу", заявив директор католицького інституту Iona та лідер кампанії проти гей-шлюбів Дейвід Квін, повідомляє dpa. Раніше одностатеві пари мали можливість, як, приміром, у Німеччині, лише зареєструвати стосунки партнерів, які проживають разом. Утім, така форма не забезпечувала цим подружжям ті ж самі права, які мають сім'ї.

Уряд Ірландії неодноразово висловлювався на користь гей-шлюбів.

"Це видатний день для Ірландії", - заявив міністр охорони здоров'я Лео Варадкар. У січні чиновник публічно заявив про свою гомосексуальність.

"Для мене особисто це не просто референдум, а соціальна революція", - зазначив він і додав, що в Дубліні близько 70 відсотків виборців висловилися за легалізацію гей-шлюбів. Таку можливість підтримали і в більшості інших регіонів країни. До 1993 року одностатеві шлюби в Ірландії були заборонені.

Ірландія стала першою країною у світі, де таке рішення ухвалюється за результатами всенародного голосування. Більшість населення сповідує католицьку віру. Своєю чергою, католицька церква категорично відкидає узаконення гей-шлюбів.