Ілюстрація / REUTERS

До Ради безпеки ООН з 1 січня приєдналися нові країни: Нігер, Сент-Вінсент і Гренадіни, Туніс, В’єтнам та Естонія.

Про це у Facebook повідомив речник Постійного представництва України при ООН Олег Ніколенко.

"1 січня до складу Ради безпеки ООН приєдналися нові члени: Нігер, Сент-Вінсент і Гренадіни, Туніс, В’єтнам та Естонія. Зараз Радбез знаходиться не в найкращій формі. Антагонізм "постійної п’ятірки" у стилі часів "холодної війни" доволі часто призводить до паралізації роботи ключового органу, відповідального за підтримання міжнародного миру і безпеки", - заявив він.

Відео дня

За словами Ніколенка, неспроможність адекватно відреагувати особливо яскраво проявляється на прикладі України, Сирії, Лівії, Ємену, палестинсько-ізраїльського врегулювання.

"Оновлення складу непостійних членів це завжди можливість пошуку стратегічних спільних знаменників. Elected 10 не мають права вето, проте можуть виступати рушійною силою там, де позиції P5 розходяться", - зауважив речник Постійного представництва України при ООН.

Читайте такожКраїни Європи повідомили ООН про розробку Іраном ракет, здатних нести ядерну зброю

За словами Ніколенка, "регіон Східної Європи представлятиме Естонія. Серед пріоритетів естонської делегації – дотримання принципів незастосування сили та невизнання незаконної анексії територій. Питання, які для нас становлять посилений інтерес".

"Будемо активно працювати з новими обраними членами над українським порядком денним", - наголосив Ніколенко.