REUTERS

Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо переконаний, що пасажири літака українських авіаліній МАУ, якого обстріляли під Тегераном, були б живі і вже повернулися б на Батьківщину, якби не загострення конфлікту між США та Іраном.

Про це повідомляє Global News.

«Якби не було б напруженості, якби в останній час не було ескалації у регіоні, ці канадці були вже удома зі своїми родинами», – сказав він.

Відео дня

Читайте такожІран подасть в суд на Трампа через вбивство Сулеймані

За його словами, авіакатастрофа є наслідком того, що відбувається під час війни чи конфлікту.

«Невинні жертви отримують основний удар. І це нагадує, чому всім треба так зосереджено працювати з деескалацією, просуватися вперед, аби знизити напруженість і знайти шлях, який виключає подальші конфлікти та вбивства», – наголосив Трюдо.

Як повідомляв УНІАН, 8 січня біля аеропорту імені Імама Хомейні в Тегерані розбився літак рейсу PS752 компанії "Міжнародні авіалінії України", загинули 167 пасажирів і 9 членів екіпажу.

На борту Boeing 737 перебували 11 громадян України, в тому числі 9 членів екіпажу, а також 82 громадянина Ірану, 63 громадянина Канади, 10 громадян Швеції, четверо громадян Афганістану, троє громадян Німеччини і троє громадян Великої Британії.

11 січня президент Ірану Хасан Роухані офіційно визнав, що український лайнер був збитий "внаслідок ненавмисної людської помилки" та пообіцяв притягнути до відповідальності винних у збитті літака.

Командувач ВПС і військово-космічними військами Корпусу вартових Ісламської революції, бригадний генерал Амір-Алі Хаджізаде взяв на себе відповідальність за збиття українського літака. Він заявив, що оператор іранської системи протиповітряної оборони помилково прийняв літак МАУ за "крилату ракету".

Київ наполягає на проведенні відкритого розслідування, очікує повернення тіл загиблих до 19 січня і виплат компенсацій.