Імена подозреваеміх в шпигунстві дипломатів РФ не називаються / фото flickr.com/klearchos

Болгарія збирається оголосити персонами нон грата двох російських дипломатів і вислати їх із країни за звинуваченням у шпигунстві.

Читайте такожДвох росіян у Болгарії звинуватили в шпигунстві

Про це повідомляє Російська служба ВВС.

Відео дня

Болгарська сторона також заявила, що протягом дня викличе російського посла, повідомило болгарське агентство «Фокус» із посиланням на заяву голови МЗС Болгарії Катерини Захарієвої.

За її словами, відомство отримало листа з генпрокуратури з інформацією про підозри щодо двох громадян Росії. «Ми вживемо заходів, які маємо вчинити, і з найбільшою часткою ймовірності оголосимо їх персонами нон грата», - заявила Захарієва.

Імена підозрюваних не називаються. За даними прокуратури, один з них «шпигував із 2017 року дотепер, а інший - з 2018-го».

Зазначається, що перший запитував інформацію про механізми виборчого процесу в країні. «Встановлено, що громадянин Росії має статус дипломата, він акредитований у Болгарії в якості першого секретаря в консульському відділі посольства України в Софії», - йдеться в повідомленні. Згідно з інформацією на сайті російського посольства в Болгарії, таку посаду обіймають дев'ять осіб.

Інший же, як стверджують в прокуратурі, збирав відомості, які становлять державну та службову таємниці в галузі енергетики та енергетичної безпеки країни.

Згодом він відправив інформацію до штаб-квартири російської розвідувальної служби в Москві, заявили в прокуратурі. Другий підозрюваний також користується дипломатичним імунітетом, оскільки є співробітником торгового представництва Росії в Софії.

Читайте такожЛукашенко про інтеграцію з Росією: не хочу бути останнім президентом Білорусі

Кримінальне переслідування обвинувачених призупинено через їх дипломатичну недоторканність, уточнили в прокуратурі. Стосовно них ведеться досудове розслідування.

У Кремлі про це розслідуванні не знають, заявив 24 січня на брифінгу прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков.

Зазначається, що раніше було відомо про одного працівника російського посольства, якого болгарська влада запідозрила в шпигунстві та вислала з країни. Як пише видання «Сега», інформація про його висилання була помилковою, і один з дипломатів, що фігурують в заяві генпрокуратури, і є той співробітник.

Це другий подібний випадок за останні три місяці. У жовтні 2019 року влада Болгарії оголосила персоною нон грата іншого російського дипломата в рамках розслідування справи про шпигунство.

Державне агентство національної безпеки Болгарії повідомляло, що ця людина також працювала першим секретарем в російському посольстві в Софії і мала дипломатичний статус. У відповідь на ці звинувачення Москва в грудні вислала з Росії болгарського дипломата.