Україна - передова конфлікту, від якого залежить і безпека США / фото УНІАН

Перед зустріччю з президентом України Володимиром Зеленським американський Держсекретар озвучив запитання: «Американці переймаються Україною?».

«Відповідь повинна бути «так» і ось чому: Україна захищає себе і Захід від російської атаки. Якщо Україна доб’ється успіху, ми теж доб’ємося. Відносини між США й Україною – ключ до нашої національної безпеки. І американці повинні перейматися Україною», - пише на сторінках New York Times колишній американський посол в Києві Вільям Тейлор.

Читайте такожCNN: Команда Трампа вважала Україну «простаком» і це була велика помилка

Відео дня

Він нагадує, що Росія веде гібридну війну проти України, Європи й США. Ця війна складається з багатьох компонентів: збройної військової агресії, енергетичних поставок, кібератак, дезінформації й втручання у вибори. На кожному з цих полів битви Україна на лінії фронту.

Тейлор зауважує, що впродовж останніх 7 місяців він представляв США в Україні й регулярно відвідував лінію фронту військового конфлікту. Після окупації Криму Росія відправила армію, спецслужби, агентів під прикриттям, зброю, фінансування й політичні інструкції в українські Донецьку й Луганську області, які розташовані в регіоні під назвою Донбас. Лінія зіткнення протяжністю 450 кілометрів, яка відділяє російські сили від українських, стабілізувалася, але не стала тихою. Навпаки, лінія фронту на Донбасі позначає місце єдиної війни в Європі. Кожного тижня російські сили вбивають українських солдатів й зазнають втрат у відповідь. Тейлор пригадує, що просто під час його останнього 12-годинного візиту в листопаді на передовій загинув український солдат, а де один був поранений. З дня вторгнення Росії в 2014 році 14 тисяч українців загинули у війні.

Читайте також"Гадаєте, американців хвилює Україна": Помпео різко відповів журналістці на запитання про Україну

США і їхні союзники підтримують Україну у цій війні, надаючи українським Збройним силам зброю, підтримку й проводячи тренування. Американська допомога Києву у сфері безпеки постійно користується широкою підтримкою обох партій в Конгресі. Важливість цієї допомоги Україні, а також національній безпеці США, - це не питання.

На енергетичному полі битви Кремль намагається оминути Україну й посилити німецьку й європейську залежність від Росії, витрачаючи мільярди доларів не непотрібний газопровід, політичний проект без будь-якого економічного підґрунтя. Ще раз демонструючи двопартійну політичну підтримку України, Конгрес минулого року ухвалив санкції проти компаній, які намагаються збудувати газопровід. Це стало причиною серйозної затримки у завершенні цього проекту.

Російська гібридна війна – це також інформаційна війна. Навіть вдома російські ЗМІ підконтрольні державі. Вони вводять своїх громадян в оману, що Захід їм нібито загрожує, а президент Володимир Путін захищає їх від корумпованих ворогів. Російські тролі й хакери атакують українські, європейські й американські політичні й соціальні лінії розлому, посилюючи розбіжності й розпалюючи ворожнечу. Вони добиваються ослаблення західних союзників, підриву впевненості в демократичних інститутах й налаштування одних громадян країни проти інших. США і союзники по НАТО працюють з Україною, щоб протистояти цьому шкідливому впливу.

Читайте такожThe Economist: В 2020 році Instagram стане новим фронтом для пропаганди

Росія втручалася у американські вибори в 2016 році. Але перед тим вона втручалася в українські вибори в 2014 році й британський референдум щодо Brexit на початку 2016-го. Через те, що Україна на передовій, американська сторона допомагала українській ЦВК підготувати й захистити вибори від російського втручання в 2019-му. Тож українські дії за американської підтримки успішно відбили російські атаки.

Але виклик Росії навіть більш широкий ніж гібридна війна. Кремль атакує правила, які керували відносинами між країнами з часів Другої світової війни. Ці правила підтримували мир між основними силами у Європі впродовж 70 років. Влаштувавши вторгнення в Україну у 2014 році, Путін перекреслив ці правила, міжнародний консенсус. Він порушив угоди й принципи, які поважали всі попередні російські й радянські лідери.

Путін, здається, хоче повернути «закон джунглів», який був притаманний відносинам між країнами впродовж століть до 1945 року, коли більш могутні країни домінували й завойовували менші країни. Коли держави будували свої сфери впливу, пригноблюючи сусідів, що призводило до постійних війн й страждань. Так Російська імперія й СРСР вели міжнародну політику. Вони користувалися принципом в дусі «домінуй, контролюй й поглинай сусідні землі». Повернення до «закону джунглів» загрожує не лише Україні й США, а стабільності всього світу.

Читайте такожBloomberg: Загроза ядерної війни зростає разом з вірогідністю поширення арсеналів

Поки Росія не виведе свої війська з українського Донбасу й Криму, поки не визнає Україну незалежною, суверенною державою, інші країни не можуть вважати себе у безпеці. Поки Росія не повернеться до заснованого на правилах міжнародного поряду, західні країни будуть в небезпеці. Україна – це лінія фронту.

В більш широкому сенсі російська атака проти України й Заходу – це атака проти демократії. Питання про те, яким повинно бути правління в країнах: демократичним чи автократичним, - було в основі конфлікту між країни й всередині них. Росія, Китай, Іран, Єгипет, Туреччина, Філіппіни, Північна Корея, Венесуела, Куба і Сирія – всі вони диктатури, всі не вільні. У змаганні між демократіями й автократіями, між свободою й несвободою Україна – лінія фронту.

Читайте такожNew York Times: Хакери Росії знову взялися за своє, і Трамп в цьому винен

Підтримувати Україну означає підтримувати молоду демократію, яка б’ється за відновлення свого суверенітету над міжнародно визнаними кордонами. Це підтримка країни, яка порвала зі своїм важким минулим, щоб прийняти європейські й західні цінності, яка хоче стати членом європейських й північноамериканських інститутів, побороти пострадянську корупцію й дати своїм громадянам шанс процвітати в нормальній країні.

Підтримувати Україну – це підтримувати заснований на правилах міжнародний порядок, який допоміг головним силам у Європі уникнути війни впродовж 70 років. Це означає, підтримувати демократію, а не автократію, підтримувати свободу. І більшість американців підтримують.