REUTERS

Чи стане газопровід Володимира Путіна під назвою «Північний потік-2» великою проблемою для трансатлантичних відносин між Німеччиною й США? У всякому разі канцлер Ангела Меркель захищає мегапроект і твердо веде війну проти Вашингтона.

Експерт партії «Вільних демократів» Біджан Джир-Сарай переконаний, що американські санкції проти російської «труби» можуть ще більше ослабити й без того зіпсовані американо-німецькі відносини.

Читайте такожSüddeutsche Zeitung: Санкції США навряд чи зупинять «Північний потік-2» зараз

Відео дня

«Федеральному уряду потрібно було з самого початку узгодити «Північний потік-2» зі США й з європейськими партнерами», - сказав він виданню Bild.

Ульрих Шпехт з «Німецького фонду Маршалла» пояснив, що у Вашингтоні не можуть зрозуміти ситуацію з Росією. Адже з одного боку в Європі її стримують й карають санкціями за війну проти України, а з іншого – підривають власну енергетичну незалежність від російських енергоносіїв. Але фактом лишається те, що більшість країн Євросоюзу, а також Єврокомісія й Європарламент виступають проти «Північного потоку-2». Але це не змінило курс Ангели Меркель, яка продовжує захищати російський проект. В середу вона знову виступила на захист російського газопроводу, заявивши про намір зберігати жорстку позицію проти США.

Чому голова німецького уряду так яро підтримує «Північний потік-2»? Як пише Bild, існує кілька пояснень цієї ситуації.

«Дехто каже, що мова йде про поступку партнеру по коаліції, партії СДПН, щоб стримувати її в інших питаннях, які стосуються політики щодо Росії», - пише видання.

Джерела видання також повідомили, що Меркель могла стати жертвою лобістської політики німецької й російської державної промисловості. І окрім людей «Газпрому» на німецького канцлера намагався впливати концерн BASF. Адже його дочірня компанія Wintershell інвестувала мільярди євро в побудову «Північного потоку-2».

Читайте такожBloomberg: У США не вірять, що зможуть знищити «Північний потік-2»

«BASF заявив, що зрив російського проекту позбавить Німеччину її позиції в хімічній промисловості. А це буде означати ліквідацію десятків тисяч робочих місць. Це оманливий аргумент, але, вірогідно, він спрацював», - йдеться в статті.

Третє можливе пояснення, на думку експертів, полягає в тому, що Меркель надто пізно зрозуміла всі ризики, а потім не захотіла змінювати обраний раніше курс. Для неї не досить типовий підхід.  Шпехт допускає, що німецький канцлер сильно прорахувалася. Але якою б не була причина, суть в тому, що Берлін зараз сам підриває стратегічну політику щодо Росії, яку сам же збудував у 2015-2016 роках. Через це німецька зовнішня політика втратила значну частину довіри до себе.

«Вибивши легкодухі, усні обіцянки Володимира Путіна продовжити транзит газу через Україну і ухваливши в дуже пом’якшеній формі європейське законодавство про газопроводи третіх країн, Меркель хотіла заспокоїти Німеччину й своїх партнерів. Але вийшло все навпаки», - пише Bild.