REUTERS

Шеньчжень збирається стати першим на материковому Китаї містом, яке заборонить їсти собак і котів. Це станеться за умови схвалення законопроекту про більш широкі обмеження споживання м’яса диких тварин.

Як пише The Guardian, Всекитайські збори народних представників випустили розпорядження про заборону вживання м’яса диких тварин й посилення обмеження торгівлі ним по всій країні. Очікується, що рішення буде закріплене в законі про захист дикої природи в Китаї пізніше цього року. Заборона стала швидкою відповіддю на спалах коронавірусу COVID-19. Існує підозра, що він передався людям від диких тварин, проданих на ринку в місті Ухань у грудні.

Читайте такожGazeta Wyborcza: Як епідемія коронавірусу COVID-19 змінила життя в Китаї?

Відео дня

Однак, у Шеньчжені наголошують, що заборона їсти собаче й котяче м’ясо пов’язана не так з обмеженням поширення небезпечних хвороб, як з особливими відносинами між людьми й домашніми тваринами.

«Шеньчжень може просто це зробити як прогресивне місто з багатьох точок зору. Сподіваюся, так це і буде», - сказала професор Griffith University в Австралії Дебра Као.

Вживання м’яса собак і котів - поширене явище у провінції Гуандун, а також в сусідньому Гуансі-Чжуанському автономному районі й в частинах північно-східного Китаю. Хоча по всій країні з часом ця традиція стала менш прийнятною. Приміром, на Тайвані собаче і котяче м’ясо заборонили в 2017 році.

Читайте такожУ евакуйованих з Китаю українців ознак коронавірусу не виявлено – РНБО

«Поїдання собак ставало дедалі суперечливішим у Китаї. Часто виникали сутички між крадіями собак і власниками тварин», - сказала директор з питань міжнародних ЗМІ в Humane Society International Венді Хіггінс.

«Існує гучний китайський протест проти торгівлі м’ясом собак і котів. І молодь в Китаї розглядає цих тварин як компаньйонів, а не як частину кухні», - додала вона.