Дональд Трамп / REUTERS

Президент США Дональд Трамп поговорив телефоном з лідером угруповання "Талібан" муллою Барадаром Ахундом.

Це перший в історії прямий контакт (принаймні про який оголошено офіційно) президента США з ватажком талібів, повідомляє Громадське з посиланням на Reuters.

За словами офіційного представника "Талібану" Забіхулла Муджахіда, бесіда тривала 35 хвилин. Він розповів, що Трамп повідомив про те, що держсекретар Майк Помпео найближчим часом проведе переговори з президентом Афганістану Ашрафом Гані, "аби усунути усі бар’єри в міжафганських перемовинах".

Відео дня

Сам Трамп також підтвердив факт цієї бесіди. Глава Білого дому сказав, що в нього була "дуже гарна розмова" з Барадаром.

Читайте такожУкраїна продовжуватиме брати участь в операції НАТО в Афганістані - Пристайко

Як повідомляв УНІАН, 29 лютого в столиці Катару Досі Сполучені Штати та ісламістське угрупування "Талібан" підписали мирну угоду.

Згідно з документом, США мають намір повністю вивести війська з Афганістану через 14 місяців, якщо таліби будуть дотримуватися домовленостей. "США, їх союзники і Коаліція завершать виведення решти сил з Афганістану протягом 14 місяців після оголошення цієї спільної декларації та укладення угоди між США і "Талібаном", - йдеться в тексті документа.

Угода передбачає, що 10 березня розпочнуться переговори між "Талібаном" та іншими афганськими сторонами.

Війська США увійшли до Афганістану майже 19 років тому, після терактів 11 вересня 2001 року. Це найтриваліша військова кампанія в американській історії.