REUTERS

Італія вже четвертий тиждень страждає від найгіршої національної кризи з часів Другої світової війни. І ніщо не вказує на її швидке закінчення.

Більше 60 мільйонів людей живуть під все більш нестерпною блокадою, яка стає жорсткішою щодня. Магазини, які досі працюють, зачиняються раніше. А поліція проводить посилене патрулювання вулиць, вистежуючи сім'ї на прогулянках й супроводжуючи їх додому, щоб ніхто не виходив на вулицю без вагомої причини, - пише CNN.

Але попри все це, кількість нових заражених в Італії зростає в темпі приблизно 3,5 тисячі випадків щодня. Кількість смертей перевалила за 2,5 тисячі. Найвища концентрація випадків зараження коронавірусом спостерігається на півночі Італії, де мертвих навіть не можуть поховати. Тому що поховальні обряди заборонені. Тим часом, у живих теж серйозні проблеми. Пацієнтів з коронавірусом лікують в польових шпиталях. А частина з них скупчилася в коридорах переповнених державних лікарень. Лікарі й медсестри заражаються через нестачу належних засобів захисту.

Відео дня

Читайте такожКількість інфікованих коронавірусом у світі наближається до 219 тисяч, одужали понад 84 тисячі

Багато італійців думають над тим, коли це все закінчиться і чи економічна ціна блокування варта того. Є деякі обнадійливі ознаки, що кількість нових випадків у початковій червоній зоні на півночі Італії, вірогідно, скорочується. Але експерти кажуть, що ще зарано говорити, що це тверда тенденція.

В відділах інтенсивної терапії перебуває понад 2 тисячі пацієнтів по всій Італії, яка лишається найбільш постраждалою країною в Європі. Більшість з них в Ломбардії, де криза спалахнула 23 лютого. Але багато людей бояться, що нові гарячі точки спалахнуть далі на південь, де інфраструктура гірша і менше людей дотримується заходів карантину. Поліція оголосила попередження приблизно 200 тисячам людей по всій країні й попередила, що обмеження будуть посилені ще цього тижня, якщо люди продовжать порушувати заходи безпеки.

Доктор Джорджіо Палу, який раніше був президентом Європейського й італійського об'єднання вірусології, а зараз обіймає посаду професора мікробіології в Університеті Падова, сказав CNN, що сподівається через тиждень побачити хоч якісь ознаки змін через загальнонаціональне блокування. Однак, досі ефекту від карантину не видно.

"Вчора ми чекали змін після майже 10 днів цих нових заходів. Але випадки досі зростають. Тож я не думаю, що ми може робити передбачення сьогодні", - сказав Палу.

Читайте такожCNN: Як не впасти в паніку під час пандемії COVID-19?

Він пояснив, що якщо подивитися на графік кількості нових випадків зараження, то можна побачити, що крива досі зростає. Через це неможливо передбачити, коли блокування Італії почне приносити плоди. І хоч епідемія в основному охопила північ Італії, порівнювати регіони важко.

"Для вірусу не існує кордонів. Навіть в Італії", - сказав Палу.

Однак, лікар не бачить альтернативи блокуванню цілої країни, якщо всі будуть дотримуватися обмежень. На його думку, права громадян не можуть переважати над безпекою.

"Ми не можемо прийняти демократію в інформації. Потрібно покладатися на експертів", - пояснив він.

Палу переконаний, що блокування потрібно було запровадити раніше і жорсткіше, а не обмежуватися 11 громадами, які від початку позначили як червону зону. На думку лікаря, обмеження потрібно ще більше посилити.

Читайте такожNew York Times: Уряди повторюють помилки Чорнобиля під час пандемії коронавірусу

"Ми повинні були проводити більше діагностичних тестів в Ломбардії, коли там було велике ядро. Немає сенсу в тому, щоб намагатися ходити в супермаркет раз на тиждень. Потрібно обмежити свій час назовні. Ізоляція - це ключова річ", - сказав Палу.

За словами лікаря, уряд Італії був спочатку дуже "ледачим і вдавався до політиканства".

"Була пропозиція ізолювати людей, які прибувають з епіцентру пандемії, з Китаю. Тоді це розцінили як расизм. Але ці люди приїжджали з місця епідемії", - пояснив лікар, додавши, що, вірогідно, це й призвело до появи нинішньої катастрофічної ситуації.