фото УНІАН

Країни закривають свої кордони, міста блокуються, а громадянам наказують лишатися вдома. Загрози для громадського здоров'я таких масштабів світ не бачив з часів пандемії грипу 1918 року, який вбив більше 50 мільйонів людей.

Консервативні оцінки свідчать, що COVID-19 буде коштувати світовій економіці щонайменше трильйон доларів у формі втраченого виробництва або 1,3% від глобального ВВП. 

"Настільки шкідлива пандемія не була непередбачуваною. Її насправді передбачили", - пише на сторінках Newsweek лікар і дослідник Джеремі Фаррар, який спеціальнізується на інфекційних хворобах. Він виступає науковим радником ВООЗ, а також урядів Великої Британії й Німеччини. Фаррар брав участь у розробці глобальної реакції на епідемії SARS і грипу. Він неодноразово закликав світових лідерів робити більше для підготовки до пандемій.

Відео дня

Читайте такожООН виділить Україні 33 мільйони доларів для боротьби з коронавірусом

Минулого вересня експертна група під назвою Global Preparedness Monitoring Board застерігала, що світ постав перед чітким ризиком, зіштовхнутися з яким він абсолютно не готовий. Однією з найбільших загроз була гіпотетична пандемія, спричинена летальним респіраторним патогеном.

"Ми закликали до негайних, потужних і скоординованих дій. Відповідь так і не матеріалізувалася. В результаті сьогоднішній виклик полягає не в тому, щоб підготуватися до пандемії. Йдеться про більш складне завдання відповісти на таку пандемію", - зауважив він.

Лідери G7 пообіцяли зробити все можливе, а G20 проведуть зустріч цього тижня, щоб погодити спільну відповідь. Цього разу за гарними словами повинні йти рішучі дії. Одним з найбільш нагальних кроків вчений називає необхідність інвестувати щонайменше 8 мільярдів доларів у розробку й виробництво вакцин, ліків й кращі засоби діагностики.

Це потрібно зробити тому, що зараз у світі просто не існує всіх цих контрзаходів. Тому доводиться блокувати міста й просити людей сидіти вдома, не кажучи вже про насування болючих соціальних, економічних і політичних наслідків. Ліки, вакцини й засоби діагностики - це вірний шлях до порятунку життів, закінчення пандемії й недопущення її повторення. Інвестування в дослідження - це найкраща стратегія для світу.

Читайте такожPolitico: Чого може навчити про коронавірус кіно про епідемії?

По всьому світу вчені роблять надзвичайну роботу в неймовірному темпі, щоб розробити вакцини, випробувати наявні ліки, які можуть подіяти на COVID-19, й покращити тести для встановлення діагнозів. ВВОЗ запускає спільні глобальні клінічні випробування - так звані "Випробування солідарності". В їхніх рамках будуть перевірені чотири різні препарати, призначення яких швидко можна розширити на COVID-19.