Российский корабль во время транзита через Босфор / twitter.com/YorukIsik

Відповідне дослідження наводиться в блозі imp-navigator військового експерта Юрія Ляміна, що займається проблемами конфліктів на Близькому Сході.

У записі опубліковано ілюстрований перелік кораблів, які проходили Чорноморськими протоками за останній час і потрапили в об'єктиви фотографів, повідомляє Lenta.ru.

Читайте такожМігранти, які прорвали поліцейський кордон, не змогли дійти до Будапешта (відео)

Відео дня

Автором зроблено висновок про значне збільшення частоти рейсів так званого «сирійського експреса» (неофіційна назва системи військових перевезень в інтересах Дамаска), так і обсягу техніки, що перекидається.

Відзначається, що 7 вересня протокою Босфор пройшов завантажений технікою десантний корабель «Саратов». Добою раніше там же був помічений цивільний пором «Олександр Ткаченко», на палубі якого виявилася військова автомобільна техніка і, ймовірно, ємності з пально-мастильними матеріалами. Це перший відомий випадок використання цивільного судна «сирійському експресі», уточнює Лямін.

3 вересня Босфором пройшли відразу два десантних кораблі Чорноморського флоту («Новочеркаськ» і «Королев»). На одному з них частина вантажу була розміщена на верхній палубі під маскувальними мережами. 26 серпня точно таким же маршрутом пройшли два інших десантних кораблі («Цезар Куніков» і «Азов»).

20 серпня в протоках був помічений десантний корабель «Микола Фільченков». Лямін підкреслює, що це перший зафіксований випадок в історії «сирійського експресу», коли техніку перевозили на верхній палубі. При цьому під маскувальними мережами вгадувалися обриси бронетранспортерів. До того, 8 і 16 серпня, в перевезеннях брали участь «Новочеркаськ», «Азов», «Корольов» і «Цезар Куніков».

Нагадаємо, коаліція на чолі з США веде бойові дії на території Сирії проти терористичної організації "Ісламська держава" і сил, що підтримують президента Башара Асада. У той же час Росія намагається допомогти самому Асаду повернути контроль над країною. Останнім часом у ЗМІ та соціальних мережах з'являється інформація про присутність військовослужбовців армії РФ на території Сирії, які користуються технікою російського виробництва, включаючи бойові літаки.