REUTERS

Про це йдеться у листі президента Парламентської асамблеї НАТО Майкла Тернера до міністра закордонних справ України Павла Клімкін.

У документі зазначається, що президент Парламентської асамблеї НАТО висловлює жаль щодо триваючої відмови Росії виконувати свої зобов'язання за Мінськими домовленостями, включаючи звільнення Надії Савченко та інших політичних в'язнів, незаконно утримуваних Росією.

Читайте такожКомандувач армією США в Європі: вихід Британії з Євросоюзу ослабить Альянс

Відео дня

Зокрема, у листі Тернер відзначив, що він "повністю поділяє обурення і стурбованість" міністра щодо триваючого утримування Савченко і погіршенням її стану здоров'я.

Президент ПА НАТО зазначає: "Як ви знаєте, я кілька разів закликав російську владу звільнити всіх українських в'язнів, незаконно утримуваних під вартою у зв’язку з військовою агресією Росії проти України, відповідно до вимог Мінських домовленостей. На жаль, і дотепер, Росія не змогла виконати це і майже всі інші умови, викладені в домовленостях".

Слідом за рішенням Європейського Союзу, продовжити існуючі санкції проти Росії минулого тижня голова ПА НАТО підкреслив важливість для урядів і парламентів НАТО підтримувати тверду лінію.

Читайте такожУ НАТО краще готові до стримування загроз Росії, ніж до вирішення проблем міграції - Міноборони Литви

ПА НАТО буде "залишатися твердими в засудженні агресії з боку Росії і її незаконної окупації частини суверенної території України". Тернер запевняє Клімкіна: "Ми продовжуємо закликати Росію повною мірою виконувати свої зобов'язання відповідно до Мінських домовленостей і відповідно до міжнародного права."

Довідка УНІАН. Савченко в Росії звинувачують у вбивстві двох російських журналістів, а також у незаконному перетині російського кордону. Українка і її захист відкидають звинувачення і заявляють, що на момент загибелі російських журналістів її вже захопили в полон бойовики, які потім силоміць переправили до Росії. Савченко незаконно утримують в РФ із середини літа 2014 року.

У середині грудня 2015 року російський суд продовжив арешт Савченко до 16 квітня.

Судді вирішили почати оголошення вироку 21 березня. Прокуратура вимагає засудити її до 23 років позбавлення волі.