REUTERS

Причиною смерті людей, за словами очевидців, стала тиснява, передає Медуза.

Точних даних про кількість жертв немає. Associated Press пише, що загинули «кілька десятків» людей, Reuters з посиланням на представників опозиції повідомляє про загибель 50 осіб. «Бі-бі-сі» цитує місцевого активіста, який оцінює кількість загиблих у 300 осіб. Офіційні особи підтвердили загибель і поранення людей, але не назвали точних даних.

Читайте такожПонад 90 осіб були вбиті в ході протестів в Ефіопії - ЗМІ

Відео дня
REUTERS

За словами очевидців, частина людей, які прийшли на свято, почали вигукувати антиурядові гасла, скандувати «Нам потрібна свобода» і «Нам потрібно правосуддя». Багато з них схрестили руки над головою (це прийнятий серед ефіопської опозиції жест; його використовував на Олімпіаді-2016 марафонець Фейіс Лілеса, який  завоював срібло, в знак солідарності з демонстрантами). Associated Press повідомляє, що активісти почали кидати в поліцію пляшки і каміння і попрямували у бік сцени.

Поліція почала стріляти в повітря і розпорошила сльозогінний газ, після чого в натовпі почалися паніка і тиснява. Багато, як повідомляється, намагаючись втекти з місця події, впали у воду.

REUTERS

Приводом для антиурядових виступів в Ефіопії стали плани влади включити частину регіону Оромія в межі столиці Аддіс-Абеби. Згодом протести набули масовий характер — представники найбільш численних народів Ефіопії орома і амхара скаржаться на політичні утиски з боку політичної верхівки, сформованої в основному представниками народу тиграі. З листопада 2015 року в ході протестів загинули, за різними даними, від 400 до 500 осіб.

Зіткнення 2 жовтня відбулися на релігійному фестивалі Іреча — щорічному святі подяки, яке відзначає народ оромо.