Ілюстрація / REUTERS

Обидві сторони, які воювали за іракське місто Мосул, вчинили найтяжчі злочини проти цивільного населення, стверджує міжнародна правозахисна організація Amnesty International. "У деяких випадках ці діяння рівносильні військовим злочинам", - констатували правозахисники у доповіді "Будь-якою ціною" ("At any cost"), представленій в Берліні у вівторок, 11 липня, як повідомляє DW.

У документі, зокрема, йдеться, що бойовики із джихадстського угруповання "Ісламська держава" (ІД) в боях за західну частину Мосула використовували в якості живих щитів мирних жителів, зігнаних з навколишніх сіл. У той же час іракські солдати і війська коаліції під командуванням США застосовували озброєння, "які ні за яких обставин неприпустимо застосовувати в густонаселених районах".

Читайте такожПрем'єр Іраку оголосив про звільнення Мосула

Відео дня

У доповіді AI, в якій наведено свідчення очевидців - місцевих жителів, медичного персоналу та експертів у галузі озброєнь, - повідомляється також, що бойовики ІД заважали цивільному населенню бігти з Мосула, заваривши ворота і встановивши міни. Багато людей, які чинили спротив бойовикам, були вбиті.

У той же час війська коаліції вбили не менше 426 мирних жителів, застосовуючи важкі і невисокоточні види озброєнь. Так, в одному з випадків при спробі ліквідувати двох снайперів було вбито 105 цивільних осіб. Amnesty закликала провести незалежне розслідування можливих військових злочинів в Мосулі.