У Вільнюсі хочуть відмовитись від вулиць імені діячів, які співпрацювали з радянським режимом / фото УНІАН

У вільнюській мерії обговорюють можливість відмови від низки назв вулиць і площ, пов'язаних з письменниками, громадськими та політичними діячами, які співпрацювали з радянським режимом.

Про це повідомляє Delfi.

Член міськради Вільнюса Пауле Кузміцкене розповіла, що очолювана нею робоча група культури пам'яті просить оцінити діяльність цих особистостей.

Відео дня

Мова іде про литовського поета і прозаїка Пятраса Цвірке, поетесу Саломею Неріс, письменника і громадського діяча Антанаса Венцлову, поета і діяча Гіру Людаса.

Для цього члени робочої групи звернулися в Литовський центр геноциду жителів і опору, Особливий архів і до працівників Історичного факультету Вільнюського університету.

Читайте такожНагадування росіянам: у США планують перейменувати на честь Нємцова вулицю, де розташоване посольство РФ

"Ми звернулися з проханням надати інформацію про те, чи зрадили вищезгадані діячі своїми діями державу", - сказала Кузміцкене.

Від висновків експертів залежить, чи запропонують прибрати з Вільнюса пам'ятник Цвірке, а також перейменувати сквер, вулиці, школи та музеї, названі на честь цих діячів.

Роль цих особистостей в Литві оцінюється по-різному, всі вони в роки окупації співпрацювали з радянською владою і своєю творчістю зміцнювали нову ідеологію, відзначає видання.