Ілюстрація / REUTERS

Польща клопоче про розміщення одного з командних центрів НАТО на своїй території.

Як  повідомляє Польске радіо, у 2018 році Альянс створить два нових командних центри. Перший з них має бути створений у США. Його завданням є допомога у справному переміщенні військ та обладнання через океан до Європи. Другий командний центр має бути розміщений у центральній частині Європи. Його завдання – координація пересування військ на континенті.

Можливим місцем дислокації другого командного центру, крім Польщі, називається також Німеччина. Остаточне рішенні у цьому питанні буде прийняте у лютому.

Відео дня

"Польща особливо задоволена цією пропозицією, ми готові брати участь у створенні одного з них як співорганізатор цього нового командування", – заявив Міністр національної оборони Польщі Антоні Мацєревич.

Крім того, Північноатлантичний альянс планує також поліпшити інфраструктуру: дороги, мости, порти та аеропорти, необхідні при перевезенні військових сил. Це буде однією з тем липневого саміту Альянсу в Брюсселі.

Читайте такожГенсек НАТО Столтенберг анонсував активізацію діалогу з Росією у 2018 році

"Ми повинні в окремих країнах спрощувати для армії перетин кордону. Потребуємо також достатньо багато транспортних засобів, великою мірою від приватного сектора", – вважає генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ.

Нагадаємо, раніше Польща приєдналась до нової програми Євросоюзу у сфері оборони (PESCO). Окрім Польщі у ній взяли участь ще 24 країни.

13 листопада міністри закордонних справ і міністри оборони 23 держав-членів Європейського Союзу підписали декларацію, в якій зобов'язуються поглибити співпрацю у сфері безпеки.

У Брюсселі наголосили на тому, що PESCO не стане конкурентом Північноатлантичного альянсу, в який входять 22 члени ЄС.