Авіація Пакистану завдала в неділю серію ракетно-бомбових ударів по позиціях бойовиків радикального руху "Талібан" на північному заході країни, знищено 19 екстремістів.

Як передає агентство Рейтер з посиланням на армійські джерела, урядова армія веде наразі наступ в регіонах Оракзай і Хайбер, бажаючи покінчити з бойовиками та їхніми базами. Військові повідомляють про знищення сотень талібів, проте незалежні джерела не підтверджують ці цифри, зазначає агентство.

Оракзай входить в так звану зону племен (офіційно - Територія племен федерального управління), де не діють пакистанські закони, куди не розповсюджуються повноваження поліції.

Відео дня

Система широкої автономії гірських пуштунів була закладена ще британцями на початку XX століття. Незалежний Пакистан, що з`явився на карті світу в 1947 році, не став міняти цю систему, зберігши привілеї горян. Сьогодні в зоні племен існують 7 так званих політичних агентств - своєрідні племінні міні-держави, що визнають, проте, пакистанське підданство: Баджаур, Мохманд, Хайбер, Куррам, Оракзай, Північний і Південний Вазиристани.

Всі дії влади в цьому регіоні, зокрема пов`язані з боротьбою проти бойовиків проталібських угрупувань, які знайшли тут притулок, пов`язані з труднощами, обумовленими відносинами центральної влади з місцевими вождями і старійшинами.