компьютер интернет / Фото : vsluh.ru

Агентство національної безпеки (АНБ) США таємно встановило приблизно на 100 тис. комп'ютерів по всьому світу, спеціальне програмне забезпечення, що дозволяє отримувати доступ до них, а також спрощує вчинення кібератак. Про це повідомила у вівторок електронна версія американської газети "Нью-Йорк таймс", передає ИТАР-ТАСС.

Згідно з документами, наданими газеті колишнім співробітником ЦРУ Едвардом Сноуденом, а також інформації, отриманій виданням від офіційних осіб США та експертів у галузі комп'ютерних програм, АНБ, зокрема, використовувало секретну технологію, яка дозволяє "зламати" навіть ті комп'ютери, які не підключені до інтернету. Даним способом, за відомостями газети, активно користуються в АНБ з 2008 року в рамках програми "Квантум" (Quantum - квант). Він передбачає використання радіохвиль, які випускаються спеціальними мініатюрними пристроями, зокрема, що підключаються до комп'ютера через USB-порт.

На тему: АНБ витратить $ 40 млн на створення суперкомп'ютера для злому даних

Відео дня

"Технологія, заснована на використанні радіохвиль, допомогла вирішити одну з найбільших проблем, що стояли перед американськими розвідувальними службами, - проникнення в ті комп'ютери, які противники, а також деякі партнери США намагалися зробити невразливими для шпигунства або кібератак", - вказує газета.

"У більшості випадків пристрої, що випускають радіохвилі, повинні бути фізично підключені шпигуном, виробником (комп'ютерного обладнання) або ж користувачем, якій нічого не підозрює", - підкреслює газета. Вона також вказує, що використовувані АНБ програми показали свою ефективність в проникненні в комп'ютерні мережі, використовувані російськими військовими, мексиканською поліцією і наркокартелями, торговими організаціями Євросоюзу, а також різними структурами в КНР, Саудівської Аравії, Індії та Пакистані.

"Новим у даному випадку є те, наскільки потужними і витонченими інструментами для проникнення в комп'ютери і мережі володіє розвідувальне агентство (АНБ) , - вказав експерт американського Центру стратегічних і міжнародних досліджень Ендрю Льюіс. - Частина даних технологій була доступна вже деякий час, проте поєднання методів проникнення в комп'ютери і мережі з метою установки програм, а також використання для цього радіохвиль, надало Сполученим Штатам небачені раніше можливості".