REUTERS

У церемонії в аеропорту Ейндховен, де приземлилися два літаки з загиблими, участь взяли представники всіх країн, громадяни яких загиблих у цій жахливій катастрофі, король Нідерландів Віллем-Александр, королева Максіма, повідомляє власний кореспондент УНІАН.

Читайте такожПерші результати розшифровки "чорних ящиків" рейсу МН17 будуть отримані за 24 години

Всі присутні стоячи спостерігали, як шість груп військових нідерландської армії йшли до літаків, щоб переносити труни з тілами загиблих. Все відбувалося у повному мовчанні доти, доки не був відданий наказ військовому з горном, який зіграв музику військової пошани.

Відео дня

Церемонія транслювалась у прямому ефірі, тож, у хвилині мовчання завмерла ціла країна…

Після цього військові віддали честь загиблим у військовому салюті. Прапори держав, в тому числі і український, було приспущено.

Після цього військові рушили до літаків, щоб забрати труни. Одночасно з цим на літовище в’їхала колона з сорока церемоніальних поховальних автомобілів, яку супроводжував ескорт військової поліції. З Ейндховену тіла будуть відвезені в Хілверсум, де буде проведена їх ідентифікація.

Військова церемонія пройшла дуже скромно – як про це просили члени родин загиблих.

Перед літаком у дві шеренги розташувалися по двадцять жалобних автомобілів. Труни повільно виносили одна за одною, кожну з них на плечах несли вісім військових. Коли труну клали в автомобіль, військові знову віддавали шану загиблому військовим салютом.

Було чути, як дехто з присутніх на сумній події плакали вголос. Але сама церемонія весь час проходила у повному мовчанні: тишу, окрім людського плачу, переривав лише сильний вітер, від якого брязкали залізні частин флагштоків із прапорами.

…Останніми о 17.30 було вивезено чотири труни. Їх від’їзд супроводжувався оплесками. Аплодували військовим – на знак подяки – присутні члени родин загиблих. Члени родин також оплесками подякували за присутність королю Віллему-Олександру та королеві Максимі, які після того поїхали з церемонії. Після них поїхав і прем’єр-міністр Марк Рютте.

Телебачення не показувало родичів жертв трагедії, що брали участь в церемонії. Однак, загалом в аеропорт прибули близько 200 людей, які втратили своїх близьких у небі над Донбасом.

Міністр закордонних справ Нідерландів Франс Тіммерманс та міністр оборони Жанін Хенніс-Пласхарт по завершенню церемонії особисто дякували членам екіпажів обох літаків за виконану сумну роботу. До Тіммерманса, згодом, підійшли декілька людей – членів родин загиблих, міністр зі співчуттям обняв одну з них.

О 17:50 колона з сорока траурних автомобілів виїхала з Ейндховену. Шляхи, якими було прокладено маршрут процесії, звільнений від інших засобів пересування на п’ять кілометрів перед і поза колоною.