Джо Байден знав більше про справи сина в Україні, ніж каже / REUTERS

Сенатор Рон Джонсон був серед тих, кого не здивувало, що ЗМІ здебільшого проігнорували статтю New York Post про листи, які нібито були знайдені на ноутбуці Гантера Байдена. 

В них йшлося про те, що він познайомив свого батька віце-президента США з представником української компанії Burisma. Сенатора також не здивувало, що Twitter і Facebook почали втручатися в ситуацію на користь Байденів, заборонивши New York Post поширювати статтю на своїх платформах. Про це в редакційній статті пише Wall Street Journal.

Читайте такожNew York Post: Республіканців цікавить, чи були у ФБР листи Байдена-молодшого в часи імпічменту ТрампаЩось подібне сталося минулого місяця, коли Комітет Сенату з питань внутрішньої безпеки, який очолює Джонсон, а також Комітет з фінансів опублікували спільний звіт про закордонні фінансові справи Байдена-молодшого. Комітети докопалися до суті його роботи з Burisma через адміністрацію Барака Обами і виявили "інтегруючі скарби". Зокрема, 3,5 мільйонів доларів, які дружина екс-мера Москви перерахувала електронним платежем.

Відео дня

Більшість ЗМІ відкинули висновки комітетів Сенату як такі, в яких немає доказів, що Байден зробив щось кримінальне. Але в звіті згадується, наприклад, про 100 тисяч доларів, які витратив китайський бізнесмен Гонвен Донг на гулянку для Гантера Байдена, а також Джеймса Байдена (брат колишнього віце-президента США) і й Сари Байден (невістка Байдена-старшого). Донг пов'язаний з найбільшою приватною енергетичною компанією в Китаї.

Читайте такожDaily Mail: Чоловік, який знайшов листування Байдена-молодшого з Burisma, боїться вбивстваПосада Гантера Байдена в Burisma викликала занепокоєння всередині адміністрації Обами. Двоє її чиновників: Джордж Кент і Амос Хочштейн, - скаржилися про це. Зокрема, Кент був заступником голови місії в посольстві США в Києві. В 2016 році він написав електронного листа колегам, в якому вказав, що "присутність Гантера Байдена в раді директорів Burisma дуже незручна для всіх американських чиновників, які просувають антикорупційний порядок денний в Україні". Звіт Сенату наголошує, що фінансові справи Байдена щонайменше провокують "занепокоєння в полі фінансових злочинів, контррозвідки й вимагання".

Також питання лишається те, наскільки це вплинуло на політику США. У вересні 2015 року під час промови в Одесі посол США Джефрі Пайєт назвав колишнього українського чиновника і власника Burisma Holdings Миколу Злочевського людиною, причетною до корупції в Україні. Але через три місяці радниднки Джо Байдена сказали йому уникати згадок про Злочевського в промовах. Питання в тому, чи поява його сина в компанії Злочевського вплинула на це рішення.

Виборчий штаб Байдена каже, що зустріч з українцем з Burisma не позначена в офіційному графіку Джо Байдена. Але це нічого не означає. Зустрічі з Бараком Обамою і Джеймсом Комі в Овальному кабінеті в січні 2017 року теж в графіку не було.

Читайте такожНовий виток скандалу з "Burisma": Трамп назвав Байдена і його сина "грабіжниками і шахраями"У всякому разі, інформація, виявлена комітетами Сенату, говорить, що Байден знав більше про роботу свого сина на Burisma, ніж здається. Попри те, що він каже, що ніколи не обговорював з Гантером його закордонні справи, він точно обговорював їх з Хочштейном, який в жовтні 2015 року прийшов скаржитися віце-президенту США. В кращому випадку Джо Байден вирішив не бачити нічого поганого в поведінці свого сина. В гіршому, - це було мовчазне схвалення.

Звіт Сенату також говорить, що Джон Керрі, який обіймав посаду Держсекретаря в ті часи і чий пасинок Кріс Хейц був бізнес-партнером Байдена-молодшого, також говорив не правду, коли стверджував, що нічого не знає. Якщо припустити, що електронні листи, опубліковані New York Post справжні, вони дають важливі деталі про те, як Гантер Байден веде бізнес. 

Навіть якщо це не було чимось незаконним, це все одно класичний приклад торгівлі впливом і посадою свого батька. Це важлива історія для виборців, яких просять повірити Джо Байдену в процесі повернення до нормальності.

Новий виток скандалу навколо Байдена і Burisma: що відомо?

  • Видання New York Post опублікувало листування між Гантером Байденом і одним з керівників компанії Burisma. В ньому український бізнесмен дякує сину колишнього віце-президента США за знайомство з його впливовим батьком.
  • Це нібито доводить, що Байден-старший почав тиснути на Україну, вимагаючи звільнити Віктора Шокіна з посади Генерального прокурора, після зустрічі з керівником Burisma.
  • Сам Джо Байден запевняв, що ніколи не обговорював з сином його закордонний бізнес. Виборчий штаб Байдена заперечує, що зустріч з кимось з Burisma справді була.