В США намагаються перевірити скандальні дані про Байдена-молодшого і Burisma / Flickr/John Brighenti

Комітет Сенату розслідує скандальні документи про закордонні справи Гантера Байдена, які зібрав комп'ютерний майстер з Делаверу.

Як пише New York Post, Комітет Сенату з внутрішньої безпеки й урядових справ підтвердив, що працює з майстром, щоб перевірити дані. Раніше видання писало, що чоловік вилучив їх з комп'ютера, який нібито належав сину колишнього віце-президента США.

Читайте такожDaily Mail: Чоловік, який знайшов листування Байдена-молодшого з Burisma, боїться вбивства"Тривожних ознак того, що сім'я Байдена намагається нажитися на посаді віце-президента, вже стільки, що з ними важко розібратися.(...) Сьогоднішній репортаж піднімає більше питань, ніж дає відповідей", - сказав виданню голова комітету Рон Джонсон.

Відео дня

"Що ми знаємо напевне, то це те, що Гантер Байден брав мільйони доларів у іноземців включно з дружиною колишнього мера Москви, людьми, пов'язаними з Компартією Китаю й іншими нехорошими діячами. Джо Байдену потрібно нарешті бути чесним і сказати правду американському народу про всі ці проблеми. І краще, якщо він зробить це зараз", - додав він.

В електронних листах, які опублікувало New York Post, йдеться про те, що кандидат в президенти США від Демократичної партії зустрічався з радником правління Burisma Вадимом Пожарським, коли його син працював на цю українську компанію. В ті часи Байден-старший керував політикою адміністрації Барака Обами щодо України. Минулого року колишній віце-президент сказав: "Я ніколи не говорив зі своїм сином про його закордонні справи" включно з тим, що Гантер Байден отримував 83 тисячі доларів на місяць за роботу в Burisma.

Демократи в Палаті представників США запустили процедуру імпічменту президента Дональда Трампа за те, що він вимагав від України розслідувати роботу Байдена-молодшого.

Комп’ютерний майстер звернувся до комітету Джонсона в кінці вересня, за день до публікації звіту про конфлікт інтересів Джо Байдена через закордонну роботу його сина. В звіті комітету також йшлося про те, що Гантер отримав 3,5 мільйона доларів від дружини колишнього мера Москви. Комп'ютерний майстер передав New York Post листи, які доводять, що він співпрацює з комітетом Сенату. Він розмовляв з трьома членами комітету 5 жовтня.

Читайте такожPolitico: У Сенаті хочуть допитати радників Байдена у справі про УкраїнуПредставник Комітету Сенату з внутрішньої безпеки й урядових справ підтвердив виданню, що розслідування триває.

"Ми часто розмовляємо з людьми, які пишуть на пошту комітету доноси, щоб перевірити, чи можемо ми перевірити їхні твердження", - сказали в комітеті.

"Попри те, що такі контакти вважаються конфіденційними, в даному випадку особа розмовляла зі ЗМІ про звернення до комітету. Тож ми можемо підтвердити отримання скарги електронною поштою. Ми контактували з інформатором і зараз намагаємося підтвердити інформацію, яку він надав", - додали у відомстві.

Новий виток скандалу навколо Байдена і Burisma: що відомо?

  • Видання New York Post опублікувало листування між Гантером Байденом і одним з керівників компанії Burisma. В ньому український бізнесмен дякує сину колишнього віце-президента США за знайомство з його впливовим батьком.
  • Це нібито доводить, що Байден-старший почав тиснути на Україну, вимагаючи звільнити Віктора Шокіна з посади Генерального прокурора, після зустрічі з керівником Burisma.
  • Сам Джо Байден запевняв, що ніколи не обговорював з сином його закордонний бізнес. Виборчий штаб Байдена заперечує, що зустріч з кимось з Burisma справді була.